Sluit venster


Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie(s) Klik hier

Recensietekst


Bron


Vier religieuze Libellen. De bekende uitgevers van de Libellen-Serie te Baarn, Bosch en Keuning, zonden ons een viertal deeltjes uit deze Serie toe, alle handelende over godsdienstige onderwerpen. De tweede druk verscheen van Job, door J.J. Buskes Jr., een gedegen en lezenswaardige studie over dit bijbelboek, waarin de schrijver poogt den lezers het Boek Job geestelijk te doen verstaan. De uitgevers zorgden voor een kunstvol gewaad.
Ds. H. Veldkamp geeft aan de hand van Amos 1—3 een beschouwing over „De boer uit Tekoa". Van het vijftiental hoofdstukken noemen wij: Tweeërlei wijsheid, Het gif van Sodom, Ik—gij, Eenvoudige vragen, Stille getuigen.
Jezus Christus en de moderne wereld is de titel van 'n geschriftje, waarin prof. dr. W.J. Aalders de problemen en de kwalen van onze moderne wereld, nivelleering en techniseering, bespreekt en aan een scherpe critiek onderwerpt. De schrijver wijst er op, dat het Evangelie het tegendeel is van techniek en nivellement en dat wie daardoor gegrepen wordt, zich ontrukt aan den ban dier machten.
Ds. A.A. Wildschut houdt zich bezig met „Levensgeloof en Geloofsleven" en de betrekkingen welke er tusschen beide bestaan. Des schrijvers slotconclusie is, dat wanneer het christelijk geloof zijn taak beseft en bidt tot God, dat de wereld weer worde een paradijs waarin vrede en gerechtigheid wonen, het leven des geloofs ons weer terugbrengt tot levensgeloof.
Nieuwsblad van Friesland : Hepkema's courant, 26-02-1936

Open link naar krant op Delpher
"Job", door J.J. Buskes jr. — Uitg. Bosch en Keuning, Baarn.
Ds. J.J. Buskes jr. schreef een even verhelderend als fijn boekje over Job, een der merkwaardigste en diepzinnigste boeken van het Oude Testament. In een zeer aantrekkelijk uiterlijk is het in de bekende Libellen-Serie der uitgevers Bosch en Keuning te Baarn uitgekomen. Naar aanleiding van het verschijnen van den tweeden druk willen wij nog even de aandacht op dit uitnemende werkje vestigen. De schrijver noemt het „een bescheiden poging, het boek Job geestelijk te verstaan". Voorzeker past ieder die dit schier ondoorgrondelijke conflict God—Job. zooals wij dit uit het Bijbelboek kennen, geestelijk wil benaderen, bescheidenheid, maar dat neemt niet weg, dat buitenstaanders, die deze poging beoordeelen, hun indruk over de wijze „waarop" mogen te kennen geven. En onze indruk nu is, dat ds. Buskes er in geslaagd is èn psychologisch èn geestelijk meer licht te laten schijnen over den aard van Job's geloof, over Job's strijd en vertwijfeling en over den troost, welke er uit zijn zoo tegenstrijdig lijkenden levensgang te putten valt. De schr. zegt ergens: „De belangrijke Job is niet de Job, die den naam des Heeren looft, maar de opstandige en twistende Job. die God aanklaagt en voor zijn rechterstoel daagt en er toch tenslotte komt. Omdat Job er zoo gekomen is, daarom is zijn geschiedenis ons tot troost". Ds. Buskes teekent met fijne pen dit zieleproces, dat velen in den loop der eeuwen heeft bezig gehouden. Hij volgt de wisselwerking van Job's gesprekken met de drie vrienden, telkens zijn eigen, troostrijk commentaar er aan verbindend. Een boekje, dat ongetwijfeld een grooten lezerskringt verdient en ook vinden zal.
Haagsche courant, 02-04-1936

Open link naar krant op Delpher

Sluit venster