Sluit venster


Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie(s) Klik hier

Recensietekst


Bron


De Kerkstrijd in Duitschland, de positie van de Evangelische kerk in het Derde Rijk, door prof. dr. Anders Nygren, hoogleeraar te Lund. Uit het Zweedsch. Libel no. 77—78, uitgave Bosch en Keuning te Baarn.
In zijn inleiding zegt de schrijver o.m.: Toen de nationaal-socialistische beweging twee jaar geleden haar grooten zegetocht begon, bleek reeds spoedig, dat zij zonder al te groote moeilijkheden op alle andere gebieden de situatie zou kunnen meester worden. Partijen werden ontbonden en het politieke verzet was spoedig gebroken. De beroemde gelijkschakeling liet zich betrekkelijk gemakkelijk voltrekken: de pers werd een willig instrument in de handen van het propaganda-ministerie; - ook onderwijs en wetenschap werden gelijkgeschakeld en ingevoegd op hun plaats in het nieuwe geheel. Alleen in één richting, en wel waar men zulks het minst van al had verwacht, stuitte men op een muur, die verder voortgaan onmogelijtk maakte, een muur, dien men nog niet uit den weg heeft kunnen ruimen: dat was, toen men trachtte ook de evangelische kerk gelijk te schakelen en te behandelen alsof zij slechts één instrument naast de andere was in den nieuwen staat en alsof het de aanwijzingen voor zijn verkondiging en werkzaamheid slechts van dien staat had af te wachten. De schrijver geeft in dit boekje op de vaak herhaalde vraag: Wat is het toch, wat er zioh thans in de evangelische kerk van Duitschland afspeelt?" een antwoord in de volgende twaalf hoofdstukken: „Veertien jaren van schande en vernedering"; Het nieuwe Duitschland; De eerste faze van den Kerkstrijd; De „Geloofsbeweging van Duitsche Christenen"; de oppositie in de Kerk; De „Derde Konfessie"; De Duitsche Christenen op den Tweesprong; De noodlottige ure van de oppositie; De belijdenis-synoden; De 30e Juni; Het „Rompparlement" van Rijksbischop Muller; De konsolideering van de Belijdeniskerk; Waarom het in dezen strijd gaat. Voorts vindt men als aanhangsel: Het Manifest van de Belijdenissynode. Dit helder geschreven boekje maakt een uitstekend figuur in de Libellen-serie.
Nieuwsblad van Friesland : Hepkema's courant, 29-04-1935

Open link naar krant op Delpher
De Kerk in Duitschland.
By Bosch en Keuning te Baarn is als no. 77--78 in de Libellen-serie verschenen „De kerkstrijd in Duitschland, de positie van de Evang. Kerk in het Derde Rijk", door prof. dr. Anders Nygren, hoogleeraar te Lund. Schr. behandelt to dit boekje achtereenvolgens: „Veertien jaren van schande en vernedering", „Het nieuwe Duitsohland", „De Geloofsbeweging Duitsche Christenen", „De oppositie to de Kerk", „De Duitsche Christenen op den tweesprong", „De noodlottige uren van de oppositie", „De belijdenis-synoden", „De 30ste Juni", „het „rompparlement van rijksbisschop Muller", „De consolideering van de belijdeniskerk". „Waar het in dezen strijd om gaat". In laatstgenoemd hoofdstuk betoogt schr., dat deze strijd om het christendom zelf wordt gevoerd: om het zijn of niet-zijn daarvan. Hij schrijft o.m.: „Wat in dezen tijd in Duitschland is gebeurd, is niets meer en niets minder dan dat er een nieuwe religie ten tooneele is verschenen, naast het christendom, en daaraan tegengesteld, een religie, gegrond op „bloed en bodem", op rasmaterialisme. Want in werkelijkheid is het een zeer uitgesproken materialisme en ras-egoisme."
Algemeen Handelsblad, 15-05-1935

Open link naar krant op Delpher

Sluit venster