Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Henszen Veenland

De vrienden van Annemarie, druk 1, 188 blz.
prijs f 1,50, Mei-pocket; meisjesboek, leeftijd 14-16 jaar.
Inhoud: Annemarie, leerlinge 4e klas lyceum, dochter van een leraar, gaat veel om met Anton Brinkers. Anton is bij de meisjes nogal getapt en wordt voorzitter van de Lyceïstenclub. Zijn houding bevalt haar niet altijd en daarom maakt ze het uit. In haar vakantie gaat ze met een doktersgezin naar Oostenrijk, waar ze Hans Henten ontmoet, die haar nagereisd is. Tijdens een onweer merkt ze dat ze echt van hem houdt. Een verloving volgt.
Conclusie: Een aardig verhaal uit het leven van lyceumleerlingen. Vlot geschreven. Het godsdienstige is er als onderen achtergrond vrij onopzettelijk in verwerkt. De omgang tussen jongens en meisjes is verantwoord beschreven, maar als het uitloopt op een verloving van een leerlinge 5e klas, dan gaat me dat net te ver! Geen boek voor Zondagsschool-leerlingen.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

De vrienden van Annemarie, druk 1, 188 blz.
De vrienden van Annemarie door H. Henszen-Veenland slaagt er niet in boven het cliché uit te komen: lyceïste die aarzelt tussen rijke klasgenoot met huiselijk verdriet en arme knaap met gouden hart. Langs gebaande wegen wordt de oplossing gebracht, waarbij helaas ook de stijl geen aanleiding geeft tot complimenten. Een zwak geheel. (1 1,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1964-65

Open IDIL-Gids.