Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. Koster

De wandelmars, druk 2, 106 blz.
G.K.C.B. 8 t.d.t. Een schoolklas wordt uitgenodigd een wandelmars van 18 k.m. te maken. Kosten 50 cents. Een jongen kan niet mee; zijn ouders kunnen het geld niet missen. Het grootste deel van dit boek is gevuld met allerlei streken, die de jongen nu uithaalt. We kunnen dit boek helaas weinig appreciëren. Tal van uitdrukkingen zijn niet doordacht. Kinderen zitten niet „piekfijn" recht op; een vraagje „Ik mag naar Jan, hè Moe ?" wordt niet „geraffeld". Kuren hou je niet voor je. Letters poot je niet op papier. En zó voort. De strekking valt te waarderen. Ook de Christelijke levenstoon en het vermaan naar Gods Woord. Toch doen al de streken onaangenaam aan; bovendien is op die manier een tienmaal dikker boek ook nog gemakkelijk te vullen. Het oordeel van onze recensenten is aldus samen te vatten: „Matig aanbevolen".

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

A. Koster

De wandelmars, druk 2, 106 blz.
Prijs f 1,15; gecartonneerd; geïll.; jongensboek.
Inhoud: De zesde klas zal meedoen aan een wandelmars. Dick, een geniepige treiter, wiens moeder weduwe is, kan de kosten niet betalen. Hij plaagt de jongens, vooral Wim en Jan op allerlei wijze. Hij wordt dood verklaard en er ontstaan verschillende nare verwikkelingen. Door tussenkomst van Wims vader komt alles goed en Dick leert zijn slechtheid inzien. Strekking: Wraak nemen is slecht. Wraak nemen van allen tegen één is bovendien laf. Gods Woord leert ons anders en beter. We moeten kunnen vergeven, die tegen ons misdrijft, gelijk God vergeeft degene, die zijn zonden belijdt en laat.
Conclusie: Prettig, degelijk jongensboek.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
A. Koster

De wandelmars, druk 3, 106 blz.
prijs f 1,15; gebonden; geïll.; jongensboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: Dick, het zoontje van weduwe van Reenen, is niet getapt bij zijn schoolvrienden. Zijn plaagziek karakter is daar niet vreemd aan, maar ook de omstandigheden thuis maken zijn jongensleven moeilijk. Als er een wandelmars wordt uitgeschreven, kan hij niet meedoen, moeder niet om geld vragen. Hij lééft in het niet-meedoen, braniehouding. Getreiter, spijbelen. De jongens verklaren hem dood. Door de vader van zijn "vijand" Wim de Groot weer op 't juiste spoor gebracht. Idealistisch, optimistisch geschreven. Eind: hun school juist eerste prijs, wat erg mooi.
Conclusie: Boek, dat de jongens als jóngens tekent, met hun goed en hun kwaad. Dat ze daarom zelf boeien zal. Als boekje voor Kerst-feestuitreiking niet al te zeer geschikt, wat oppervlakkig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
A. Koster

De wandelmars, druk 4, 106 blz.
prijs f 1,25; gecartonneerd; jongensboek, leeftijd 10-14 jaar.
Inhoud: De zesde klas zal meedoen aan een wandelmars. Dick, zoon van een weduwe, heeft geen geld. Hij treitert de andere jongens, vooral Wim en Jan. De jongens maken een afspraak om hem links te laten liggen. Ze verklaren hem "dood". Veel narigheden komen hieruit voort. Wims vader bemerkt het en weet alles in orde te maken. Dick en Wim worden vrienden. Strekking: Leer je boze begeerten te overwinnen, want je bent wel degelijk je broeders hoeder. Die zichzelf overwint is sterker dan die een stad inneemt.
Conclusie: Een echt vlot geschreven jongensboek. Godsdienstig en opvoedkundig goed. Taal en stijl in orde.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.