Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M. van Nuis-Zuidema

De waterval, druk 1, 92 blz.
prijs gebonden f 1,20; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Arco, een hotelhouderszoontje, brengt zijn vacantie door in de bergen in een gezin, waar hij in kennis wordt gebracht met de Bijbel. Strekking: Algemeen christelijk.
Conclusie: Er zit niet zoveel spanning in; toch wel een aantrekkelijk boek.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
M. van Nuis-Zuidema

De waterval, druk 1, 92 blz.
In aangename verhaaltrant bespeelt M. van Nuis-Zuidema in De waterval een wat versleten thema: het schatrijke, ongelovige jongetje dat op vacantie komt bij arme, christelijke kameraden en dan door zijn speelmakkers wordt "bekeerd". Het dient gezegd dat de schrijfster een prettige vertelling biedt, maar ondanks stilistische kwaliteiten blijft de bouw toch ietwat schamel. Het doet steeds onwaarschijnlijk aan, als jongens onderling "de Here Jezus" prediken (ofschoon ook onze jeugd wel wat apostolaatsgeest mocht leren). Voor Nederlandse begrippen doet zwemmen in adamscostuum vreemd aan. We vonden het daarom jammer dat zo'n zwempartij in het verhaal werd verweven. Dit protestante boek, dat in Zwitserland speelt, is alles bijeen toch wel aardig geschreven en leuk geïllustreerd door Adri Alindo.(geb. f 1,20)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.

M. van Nuis-Zuidema

De waterval, druk 2, 92 blz.
prijs f 1,30; gecart.; jongensboek.
Inhoud: Een gezin, dat in de bergen woont, vlak bij een waterval, krijgt enige tijd een jongen te logeren, die niet opgevoed is bij de Bijbel. De jongens uit het gezin vertellen hem een en ander er beleven samen veel avonturen. Strekking: Wie niet van Christus heeft gehoord is arm. Het is onze taak Zijn Naam te verbreiden en te bidden voor de onwetenden.
Conclusie: Een heel goed boekje, vol spanning en vaart. Leuk en van een goed geestelijk gehalte.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.