Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst

De wilde jagers, druk 1, 47 blz.
Een heel eenvoudig verhaaltje. Drie kleine jongetjes gaan jagen in 't bosch. Ze beleven verschrikkelijke avonturen. Ze schieten met een klappertjes-pistool en een boog op een poesje, een oude schoen, een varken enz. Dan vinden ze een ziek poesje, dat uit een boom gevallen is, dat ze terug brengen met de auto van den dokter naar een ziek meisje. Alles heel simpel. Maar de manier, waarop het wordt verteld, is bewonderenswaardig. van de Hulst toont zich ook hier weer de man, die het kinderleven, dat zoo rijk, maar ook zoo ongelukkig gemaakt kan worden door tal van kleinigheden, die wij niet opmerken schier, weet uit te beelden op een wijze, die alleen maar te bewonderen, doch niet na te volgen is. Voor onze kleinen van harte aanbevolen. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1931

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

De wilde jagers, druk 5, 47 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 7-9 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Drie jongens maken jacht op een poesje, dat van een ziek meisje blijkt te zijn. Een ander poesje van haar is ze kwijt. Ze is erg verdrietig. Maar na allerlei avonturen vinden de drie jongens een poesje, dat door een val zijn pootje gebroken heeft. Ze ontmoeten den dokter, die hen meeneemt in zijn auto en juist bij dat meisje een visite ging maken. Nu komt alles uit. Ze zijn met elkaar overgelukkig. Algemeene op- of aanmerkingen: Een echt kinderlijk geschreven boekje, zooals we van Van de Hulst gewend zijn. Maar de godsdienstige strekking is zeer oppervlakkig. Dit laatste is voor ons van te groot belang, dan dat we zulke boekjes, hoe goed geschreven ze overigens ook mogen zijn, kunnen aanbevelen. Nieuwe spelling.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

De wilde jagers, druk 9, 48 blz.
28 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 6-8 j., (zie B.B. 1957). Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

W.G. van de Hulst

De wilde jagers, druk 10, 48 blz.
28 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 6-8 j. (zie B.B. 1957). Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

W.G. van de Hulst

De wilde jagers, druk 11, 47 blz.
De wilde jagers door W.G. van de Hulst. Drie jongetjes spelen, dat ze wilde jagers zijn. Zo zitten zij een poesje na, dat van een ziek meisje blijkt te zijn. Later vinden zij een ander, gewond poesje en ofschoon hun goede bedoelingen eerst worden misverstaan, weten zij daarmee het zieke kind gelukkig te maken, dat aan het slot de Heer om geduld vraagt tot haar beterschap. Gezien de herdrukken is er nog steeds een volksdeel dat prijs stelt op deze lectuur, die naar inhoud en vorm als 'passé' moet worden beschouwd. (geb. f 1,30)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1965-66

Open IDIL-Gids.

W.G. van de Hulst

De wilde jagers, druk 12, 47 blz.
prijs f 1,50 gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Drie kleine jongens gevoelen zich echte jagers met een klapperpistool. Begrijpelijk rennen ze achter een poes aan in hun jagersijver. Dat haalt hen de toorn op de hals van de dienstbode van een gezin, waar een ziek meisje twee poesen heeft. Het tweede diertje is zoek, maar de jongens vinden het gewond en redden het. Via de huisdokter komt alles terecht. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een goede strekking komt uit dit boekje op. We kunnen het echt onze kleinen wel in handen geven.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

De wilde jagers, druk 14, 47 blz.
prijs geb. f 3,25; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-9 jaar.
Inhoud: Drie wilde rakkers maken de poes aan het schrikken van een ziek meisje. Dat ze later het andere poesje van het meisje redden, wordt verkeerd uitgelegd. Gelukkig redt de dokter de situatie en loopt alles goed af.
Conclusie: Knap geschreven, geen wonder dat de 14e druk er is. Maar wat ons doel betreft: 't is een echt "lieve Heer"-boekje. Daarom:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1976

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

De wilde jagers, druk 16, 47 blz.
Gebonden, 25 tekeningen, enkele in één kleur, 47 blz., 16e druk, leeftijd: 6-8 jaar, geschikt voor jongens en meisjes. Prijs f 4,75.
Inhoud: Drie jongens spelen jagertje. Bij hun wilde spel komen ze bij de heg van een tuin die hoort bij een groot huis, waar een meisje ziek ligt. Ze heet Dieneke. Ze heeft twee poesjes, maar een ervan is weggelopen. De jongens vinden het poesje. Het heeft een gebroken poot. De dokter verbindt de poot en de jongens mogen meerijden. Als hij nog even bij de zieke Dieneke langs gaat, komt hij er achter dat het poesje van haar is. Wat is ze blij, als ze de jongens met het poesje ziet binnenkomen!
Conclusie: Een leuk en spannend verhaal voor de jongste kinderen. Het valt me op, dat het ziek zijn, juist van kinderen, er wezenlijk bij hoort in de boeken van Van de Hulst. Wat de godsdienstige strekking betreft, weet u al dat de schrijver graag de term "lieve Heer" hanteert (blz. 12, 46, 47). Ook inhoudelijk heb ik bij de betreffende passages wel mijn vragen. Maar wie zal met een ziek kind op de goede manier over God en Zijn leiding spreken? Aanbevolen. d. P .
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

De wilde jagers, druk 17, 47 blz.

Beoordeling: Dit zijn "klassiekers" onder de kinderboeken. Velen van ons zullen de titels nog herkenen. Als kind hebben we ervan genoten en de kinderen van nu genieten er ongetwijfeld nog van. Alle boekjes zijn op voortreffelijke wijze, soms met een steunkleur, geïllustreerd door de zoon van de schrijver, W. G. van de Hulst jr. Al deze deeltjes zitten tussen de 10e en de 25e druk. Ik kan me indenken, dat sommigen de boeken van Van de Hulst een beetje ouderwets gaan vinden. De schrijver gebruikt vaak de uitdrukking "de lieve Heer". Bij andere schrijvers hebben we daar vaak moeite mee. Mag Van de Hulst dat wel? De boekjes zijn geschikt voor kinderen van 6-8 jaar, zowel jongens als meisjes. De prijs is f 5,50 per deeltje. De uitgever is Callenbach te Nijkerk.
Conclusie: aanbevolen. A. Doeland
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1989

Open Boekbeoordeling.