Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P.A. de Rover

De wondere tocht, druk 1, 84 blz.
G.K.C.O. (Cart. band) 4 t.d.t. Dirk van Druten woont met z'n Vader en Opoe in een huisje aan 't eind van de groote uiterwaard. Hij is bij z'n vriendje Jan van Wielen geweest en kan in 't donker den weg naar huis, over 't water niet weervinden. Nadat Vader er met een buurman tevergeefs op uit geweest is, om hem te zoeken, en Dirk in z'n boot in slaap gevallen is, gaat Vader de sirene van de steenfabriek in werking stellen. Dit heeft tengevolge, dat Dirk nog vóór den nacht thuis is. Nu komt de vorst. Sneeuw- en ijsvermaak brengen pleizier in 't jongensleven van Dirk en z'n makkers. Dat alles wordt uitvoerig verteld. Als straks de dooi intreedt, en door 't kruien van 't ijs Dirks huisje gevaar loopt, gaat Opoe voor de veiligheid naar Van Wielen. Werkelijk komt het ijs op het huisje af. De muur wordt ingedrukt. Maar 't loopt goed af. Het kruien houdt op en Opoe keert naar 't huisje terug. Een heel mooi boekje. Stijl en taal zijn uitnemend. 't Verhaal is natuurlijk. En de Christelijke toon er in ook natuurlijk. Niet opgelegd. Van harte aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

P.A. de Rover

De wondere tocht, druk 2, 72 blz.
prijs ƒ 1,40; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Dirk van Druten woont op een uiterwaard in een oud huisje, samen met vader en grootmoeder. Als het hoog water is, moeten ze met een bootje naar de dijk. Eens maakt hij een angstige tocht, als hij te lang bij zijn vriendje is geweest (de fabriekssirene redt hem). De eigenlijke wondere tocht is de redding van grootmoeder, als het ijs kruit. Strekking: Let als kind op de tijd, dat je thuis moet zijn; je ouders hebben je lief, laat ze niet wachten. Vraag in nood naar de Heere, want Hij hoort, het gebed.
Conclusie: Een spannend boek voor onze jongens. Ze worden op hun verantwoordelijkheid gewezen en op Gods goedheid, dat Hij het gebed wil verhoren.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.