Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Joh.H. Been

De zwerftochten van Kakkerlak, druk 3, 352 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk verhaal voor jongens en meisjes van 10-16 jaar. Geïllustreerd door Louis Raemaekers. 3e druk. Omvang 352 blz. Prijs ingen. f 2,50 geb. f 3,50. Korte
Inhoud: In het denkbeeldige land Regentia, ligt de stad Koron en daar woonde een jongen, die om z'n behendigheid Kakkerlak werd genoemd. In dat stadje is een kostschool en een ambachtschool. De kostklanten en de blauwbroekjes hadden nogal eens ruzie. De jongens mogen een reis meemaken met een opleidingsschip. Juist is er oorlog uitgebroken tusschen het keizerrijk Alwina en het keizerrijk Terra Kanda. 'n Oorlogsschip van het laatste land pikt het neutrale schip op en zet het heele gezelschap op een der eenzame Haaien-eilanden af. 'n Tijd lang hebben ze daar een eigenaardig leven. In Regentia vermoedde men, dat het opleidingsschip met man en muis was vergaan en om geen moeite te krijgen met dat land, werd besloten al de gevangenen over te brengen naar de bergwerken van Terrakanda. Doch er ontstond muiterij aan boord van 't Terrekandeensche oorlogsschip, dat hen zou overbrengen, de strenge gezagvoerder werd opgesloten en toen men een Alwineesch oorlogsschip ontmoette, werd men veilig naar Regentia geleid. De gezagvoerder werd nu zelf in de bergwerken als dwangarbeider te werk gesteld. In Koron richtten de jongens een padvindersclub op. Kakkerlak en Zwart-Konijn, die men voor Zwart-Jan hield, verdwijnen, komen in Terrakanda terecht en na zeer veel zeldzame avonturen komt alles weer terecht. Kakkerlak behoudt onder alle omstandigheden zijn opgewektheid: alles komt terecht — wedden van ja?
Beoordeeling: De korte inhoud is lang niet volledig. In enkele regels is die rijke inhoud niet weer te geven. 't Is een spannend en schitterend boek voor onze op avonturen beluste jeugd. Aanbevolen. P. de Zeeuw.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930