Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. te Merwe

De zangers van Doornik, druk 1, 94 blz.
prijs gebonden f 1,30; jongensboek.
Inhoud: Verhaal van geloofsvervolging. Het werk van Guido de Brès wordt in Doornik afgebroken door wat protestantse dwepers, die psalmen zingend, onrust in de stad veroorzaken. Strekking: Het is geboden om oprecht te zijn als de duiven, maar daarnaast evengoed voorzichtig te zijn als de slangen.
Conclusie: Ook wat opvoedkundige waarde betreft wel goed geschreven. Voor jongens spannend. Ook leerzaam. Af en toe wat veel korte, erg afgebeten zinnetjes.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

De zangers van Doornik, druk 1, 94 blz.
5 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 11-13 j. De Calvinisten in Doornik wagen een processie door de stad onder psalmgezang. Ze herhalen dit. En dan komen de papisten in actie. Een hagepreker, La Four, wil "krachtig" optreden. Guido de Brès raadt dit af. De raadsheer Taffin en diens zoon raken gevangen. Ze brengen het leven er af maar worden uit de stad gebannen. Andere gelovigen komen op de brandstapel. En eindelijk moet De Brès vluchten. Hij had de Confessie aan de Commissaris der Stad, graaf de Montigny, doen toekomen. Een boek als dit moet gelezen worden, door de kinderen der Reformatie. Het evangeliserend element in dit boek is helaas niet sterk. Christus wordt hier niet genoemd en dat zijn we van deze schrijver niet gewoon. Hij spreekt doorgaans duidelijk zijn bedoeling uit. Ook op de stijl valt aanmerking te maken. Die is hier en daar wat houterig; er wordt overvloedig veel van de lijdende vorm gebruik gemaakt en dat doet wat onpersoonlijk aan. Dit zijn de bezwaren, die we hebben tegen dit overigens mooie boek. De uitvoering is goed en we bevelen het dan ook hartelijk aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

H. te Merwe

De zangers van Doornik, druk 2, 94 blz.
prijs f 1,65 gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: In Doornik zijn sommigen van mening, dat de zaak van de Reformatie bevorderd zal worden door in grote getale langs de straten te gaan, al psalmen zingend. Guido de Bres is daar niet zo voor, doch kan dit niet verhinderen. Het eist verschillende slachtoffers. Strekking: in dit boek wordt beschreven de strijd der vaderen ten tijde van de Reformatie. Er wordt duidelijk gemaakt, dat de kerk van de nieuwe leer geenszins de bedoeling had een opstandige beweging tegen het gezag te zijn.
Conclusie: Dit boekje kan onze kinderen een inzicht geven in de moeitevolle strijd om de zaak van het Evangelie recht te dienen. Het is goed, dat zij zich verdiepen in de geloofsstrijd van de Reformatie, waar de verschillen thans nog wel eens gerelativeerd worden.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.