Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. van Teylingen

De zee dreigt ...., druk 1, 66 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Eindelijk mag Evert van Dijk met zijn vader mee op een tocht over zee met de reddingsboot, waarvan van Dijk schipper is. Die eerste reis doorstaat hij goed, niettegenstaande den storm. Gaarne wil hij de volgende keer mee als er menschen gered moeten worden, doch dan moet hij van het land af zijn vaders tocht volgen. Kort daarna geraakt hij op de hoogte van de S.O.S.-seinen. Dit komt hem goed te pas, als hij met zijn kameraden op de pier verrast wordt door den vloed. Ze worden gered. 9 Algemeene op- of aanmerkingen: Voor onze jongens een boek, zeer geschikt om te leeren, wat de mannen van een reddingsboot doormaken in hun zoo gevaarlijk beroep. Nieuwe spelling.
Conclusie: warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
G. van Teylingen

De zee dreigt ...., druk 1, 66 blz.
G.K.C.O. (Cart. band). 10 t.d.t. Op een Zaterdagmiddag mag Evert van Dijk met zijn vader mee in de motorreddingsboot, waarnaar hij al zoo lang heeft uitgezien. De golven gaan hoog, maar als zijn vader met andere mannen drie verkleumden visschers het leven redt, is de zee nog heel wat onstuimiger. Evert begeeft zich met twee vrienden langs den pier naar den vuurtoren, maar als de vloed is opgekomen, kunnen ze niet terug. De ouders zitten in grooten angst. Gelukkig hebben ze zich in veiligheid weten te stellen op den vuurtoren. Door midddel van een zaklantaarn geven ze op gebrekkige manier morse-seinen. Deze worden opgemerkt en de jongens worden gered. Het thema is frisch en tracht wat nieuws te bieden. Avonturen zorgen voor prettige spanning. Er komen zooveel vreemde woorden in dit verhaal, dat het den schijn heeft, alsof de auteur „en passant" een cursus geeft. Wat de strekking aangaat, die is wat mager: men moet in nood en gevaar op God vertrouwen. Herhaaldelijk wordt daarop gewezen en de plichtsbetrachting in moeilijkheden daaruit aangenomen. Overigens heeft het verhaal weinig om het lijf: een niet onaardige vertelling zonder veel samenhang of zin. Van echt evangeliseerende strekking is zoodoende geen sprake. Het boekje zal niemand kwaad doen, maar ook weinig goed. Het moraaltrekje van „gewillig boodschappen doen voor je moeder" past sterk in dit verhaal. Het laat zich derhalve verklaren, dat „Jachints" recensenten alle drie tot precies dezelfde conclusie komen: „matig aanbevolen".

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

G. van Teylingen

De zee dreigt ...., druk 2, 66 blz.
G.K.C.B. 10 t.d.t. Evert begeeft zich met twee vrienden langs den pier naar den vuurtoren, maar als de vloed is opgekomen, kunnen ze niet terug. De ouders zitten in grooten angst. Gelukkig hebben ze zich in veiligheid weten te stellen op den vuurtoren. Door middel van een zaklantaarn geven ze op gebrekkige manier morse-seinen. Deze worden opgemerkt en de jongens worden gered. Het thema is frisch en tracht wat nieuws te bieden. Avonturen zorgen voor prettige spanning. Er komen zooveel vreemde woorden in dit verhaal, dat het den schijn heeft, alsof de auteur „en passant" een cursus geeft. Wat de strekking aangaat, die is wat mager: men moet in nood en gevaar op God vertrouwen. Herhaaldelijk wordt daarop gewezen en op plichtsbetrachting in moeilijkheden aangedrongen. Overigens heeft het verhaal weinig om het lijf: een niet onaardige vertelling zonder veel samenhang of zin. Van echt evangeliseerende strekking is zoodoende geen sprake. Het boekje zal niemand kwaad doen, maar ook weinig goed. Het moraaltrekje van „gewillig boodschappen doen voor je moeder" past sterk in dit verhaal. Het laat zich derhalve verklaren, dat „Jachin's" recensenten alle drie tot precies dezelfde conclusie komen: „matig aanbevolen".

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1941