Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronHans Werkman

De tovenaar van Pompifani, druk 1, 82 blz.
geb. in geplastificeerd 4-kleurenomslag, geillustr., geschikt voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Prijs: f 9,95.
Inhoud: Met enkele jongens in het "bakkie" en de oude Msoni gaat zendeling Bergman in de Landrover op weg naar Pompifani. Hij krijgt een ongeluk waarbij de oude Msoni om het leven komt. Bij zijn begrafenis blijkt hoe sterk de invloed van de tovenaar en de macht van de geesten is onder de Zoeloes in Afrika. Hiertegen moet de zendeling voortdurend de strijd aanbinden. Gelukkig mag hij ervaren dat God machtiger is en het Evangelie terrein wint onder de kinderen en ouderen.
Conclusie: Een zendingsverhaal gaat er altijd in bij de jeugd. Dat zal ook met dit boek het geval zijn. Het verhaal kent spannende momenten. De illustraties zijn functioneel, drukken de sfeer goed uit en nodigen tot lezen. Van dezelfde schrijver is eerder verschenen 'Sikandi en de zoeloe-heks', waarnaar in dit boek ook wordt verwezen.
Eindoordeel: warm aanbevolen. Doeland
Tweede beoordeling:
Inhoud: "De tovenaar van Pompifani" is een vervolg op "Sikandi en de Zoeloeheks". Zendeling Bergman krijgt een ongeluk met zijn landrover. Sikandi en de andere inzittenden weten van de auto af te springen. De zendeling raakt verwond en een oude man, Msomi, een christen, verliest hierbij het leven! De tovenaar Siski, doet al zijn best om Msomi op een heidense manier te begraven. Het is koren op zijn molen, dat die God van de "oemfoendisi", de witman, toch niet alles kan. Want waarom had hij dan Msomi laten verongelukken en de zendeling niet beschermd? Later krijgt Sikandi een ongeluk met een paard. Siski probeert het kerkje van Groenhoek in brand te steken. De vader van Sikandi komt in grote moeilijkheden. Eni, zijn vrouw, wijst hem steeds op Jezus. Tenslotte moet hij bekennen: "In Siski's hut word ik altijd bang. In de kerkhut begin ik niet te trillen. Daar is het beter."
Conclusie: Het is moeizaam werken voor zendeling Bergman. Het heidense bijgeloof zit diep en de macht van de tovenaar is groot. Onvermoeibaar en met een vast vertrouwen op God werkt het zendingsechtpaar voort. Tenslotte mag geconstateerd worden, dat de macht van de tovenaar inkrimpt en dat het geloof in "Jesoes" veld wint. Een eerlijk boek, waarbij niet als je in Jezus gelooft alles voor de wind gaat. Dit roept, ook bij de zendeling wel eens vragen op. Toch gelooft hij vast in Gods Vaderlijke leiding.
Eindoordeel: warm aanbevolen. C. J. Quist - v. Noort
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1986

Open Boekbeoordeling.