Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. Romijn

Deetje helpt moeder, druk 1, 48 blz.
Prijs f 0,50; in slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-10 jaar. Strekking: In de moeilijke oorlogstijd helpt Deetje z'n moeder door 't sprokkelen van hout en 't vragen om eten, als vader gevangen zit. Als de vliegmachines levensmiddelen brengen, is 't einde van de oorlog in zicht en de ontvluchte vader mag met de zijnen thuis zijn, als de capitulatie een feit is. Het tekent de hulpvaardigheid van Deetje. Moeder leert hem, dat God machtig is uitkomst te geven. Er wordt veel gebeden om hulp en bewaring.
Conclusie: Aardig boekje voor kinderen van 8-10 jaar, dat de herinnering aan de oorlogstijd levendig houdt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
A. Romijn

Deetje helpt moeder, druk 2, 48 blz.
prijs 50 cent; in slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-10 j.
Inhoud: Deetje (een jongen) helpt zijn moeder in de hongerwinter van 1944. Zijn vader is opgepakt. Hij zoekt hout voor het noodkacheltje en eens als hij wat aardappelen thuis brengt (gekregen van een vrouw, die hij hielp, toen haar zak van de fiets viel) kan de ontvluchte vader daar ook nog van meeëten.
Conclusie: De wil om zijn bedroefde moeder te helpen is groot en wordt duidelijk aangetoond. Veel wordt er door moeder en Deetje gebeden om vaders terugkeer uit de gevangenis. Een aardig "oorlogs"-boekje, echter zonder veel diepte.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
A. Romijn

Deetje helpt moeder, druk 3, 48 blz.
prijs f 0,50; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Deetje helpt moeder in de bezettingstijd met sprokkelen en gaat stilletjes op eten uit. Vader is in Duitse gevangenschap, weet te ontsnappen en duikt onder. De bevrijding en vaders thuiskomst vormen het blijde slot. Strekking: We moeten behulpzaam zijn jegens onze ouders. We mogen de bange oorlogsnood van ons volk en ook de bevrijding uit de grote ellende van de oorlog nooit vergeten.
Conclusie: Dit sober doch boeiend geschreven verhaal zal niet nalaten indruk te maken op de jeugdige lezer. Leeftijd 8-10 jaar.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
A. Romijn

Deetje helpt moeder, druk 4, 48 blz.
prijs f 0,75; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Een verhaal uit de hongerwinter. Deetjes vader is gevangen genomen en nu trekt Deetje er op uit om hout en voedsel voor moeder en hem. Vader, die naar Duitsland zal vervoerd worden, springt uit de trein en komt weer thuis, maar moet natuurlijk onderduiken. Eindelijk brengen Engelse vliegtuigen het zo begeerde voedsel. Strekking: We zullen moeten leren vergeten het kwaad, dat de vijand ons aandeed, en dankbaarheid aan God tonen, die velen redde op het nippertje van de hongerdood.
Conclusie: Een goed boek. Leest prettig. Alleen de Heere geeft wonderlijk uitkomst.
Eindoordeel: aanbevolen,
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.