Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronP. de Zeeuw J.Gzn.

De wijde, wijde wereld , druk 1, 184 blz.
prijs gebonden f 3,25; meisjesboek (Haan's bibliotheek voor de jeugd). Inhoud; Ellens' ouders verlaten Amerika, wegens ziekte van haar moeder. Ze komt bij tante Fortuna, waar ze 't erg moeilijk heeft, maar ook goede vrienden vindt. Na verlies van moeder en vader komt ze in Schotland bij grootmoeder, tot haar "broer" Jan haar daar opzoekt en een paar jaar later met haar trouwt. Strekking: Het leven van een Schots meisje als wees in Amerika, haar strijd tegen slecht humeur en openhartige meningsuitingen.
Conclusie: Een echt ouderwets Engels-Amerikaans boek, niet geschikt voor onze Z.S.kinderen. Godsdienstig zeer oppervlakkig.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
P. de Zeeuw J.Gzn.

De wijde, wijde wereld , druk 1, 184 blz.
De wijde, wijde wereld, door Elisabeth Wetherell. Het viel niet mee voor Ellen Montgomery tijdens de rustkuur van moeder bij een lastige tante te moeten verblijven. Gelukkig sluit ze vriendschap met een wat ouder meisje. Die militante protestante vriendin leert haar uit de Bijbel kracht en verdraagzaamheid te putten. P. de Zeeuw J.Gzn bewerkte ditwat ouderwetse, moraliserende romannetje, in een sterk Angelsaksische sfeer en in strak protestante geest. (geb. f 3,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.