Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJ.W. Grisnigt

Die Els toch..., druk 1, 61 blz.
prijs f 0,85; in slappe omslag; meisjesboek, leeftijd ± 10-12 jaar.
Inhoud: Els is de schuldige, dat Lineke, haar vriendin, in dolle pret in de sneeuw zodanig haar been bezeert, dat ze niet naar het Kerstfeest kan. Na afloop van het Kerstfeest verliest Els Lineke's pakje, dat gelukkig door een postbode gevonden wordt. Els verzwijgt al haar verkeerdheden. Tenslotte moet het hoge woord er uit en alles komt in het reine.
Conclusie: 't Verhaal leert, dat we niet in de eerste plaats aan onszelf moeten denken.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
J.W. Grisnigt

Die Els toch..., druk 2, 61 blz.
prijs f 0,85; in slappe omslag; meisjesboek, leeftijd ± 10 jaar.
Inhoud: Els van Nigtevegt is vaak zeer onnadenkend. Ze heeft haar liefhebberijen, waarvoor ze al het andere vergeet. Vlak voor de Kerstdagen brengt ze zichzelf in grote moeilijkheden: er ligt sneeuw. Els is daar zo vol van, dat ze zelfs haar morgengebed vergeet, haar schoolwerk en haar boodschappen. Als de vacantie is aangebroken, gaat ze met haar vriendinnetjes ravotten in de sneeuw. Door de schuld van Els bezeert Lineke Bakker haar voet, zodat ze straks niet naar het Kerstfeest kan. Els tracht zichzelf vrij te pleiten en haar geweten te sussen. Ze gaat Lineke eens opzoeken en merkt dan, dat deze niet weet, dat zij de schuld is van het ongeval. Els zwijgt er over. Bij de Kerstfeestviering neemt Els op zich het cadeautje voor Lineke mee te nemen en het haar te bezorgen. Ze laat het echter liggen op een heg. Een postbode vindt het daar en bezorgt het. Als Els het niet kan vinden, gaat ze naar Moeder en biecht alles eerlijk op. Daarna gaat ze ook naar Lineke om vergeving te vragen. En dan wordt alles weer goed.
Conclusie: Een mooi boekje, met goede lessen voor de meisjes. Goede christelijke gezinssfeer. Mooie karakterbeschrijving. Principiële inhoud.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
J.W. Grisnigt

Die Els toch..., druk 3, 61 blz.
prijs f 0,85; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Het denken aan zichzelf voert Els tot veel narigheid, zelfs begaat zij hierdoor een onnadenkende fout, die haar vriendinnetje kwetst, zodat ze niet naar het Kerstfeest kan. Els verzwijgt, dat 't haar schuld is, totdat alles haar teveel wordt en zij alles vertelt aan ouders en vriendin. Dan komt alles toch weer goed. Strekking: Denkt niet in de eerste plaats aan uzelf, maar aan anderen. Bovendien: begin nooit met te jokken, dat geeft onvrede en van de ene leugen kom je in de andere terecht.
Conclusie: Goed boekje, dat onze meisjes graag zullen lezen. Behoorlijk goed geschreven.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.