Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hugo Kingmans

Dick van Maanen , druk 2, 108 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens en meisjes van 10-14 jaar; omvang 108 bladz. met 6 ill. van Henk Poeder; prijs f 0.55 gec.
Korte inhoud: De schr. teekent ons een stukje jongensleven, dat een illustratie is van den 40sten Zondag van den Catechismus. Dick van Maanen, een domineeszoontje, dat in de zesde klas van de dorpsschool zit, is langen tijd de beste van zijn klas geweest. Sinds Flip Huisman op school is, moet hij met de tweede plaats tevreden zijn. Door gekwetsten hoogmoed wordt hij Filips vijand, zoodat deze heel wat te verduren heeft. Bij een roeipartij duwt Dick hem in 't water, waardoor hij ziek wordt. Bij een opstelwedstrijd weet hij Flips opstellenschrift te verdonkeremanen. Bidden kan hij met meer. De ernstige ziekte van zijn zusje brengt hem tot inkeer en berouw. In zijn ellende gaat hij weer bidden en doet belijdenis van schuld aan God en menschen. Zijn vader leert hem inzien, dat haat en nijd de wortel zijn van z'n kwaad.
Beoordeeling: H. K. geeft ons in "Dick van Maanen" een goed boek voor onze Schoolbibliotheek, omdat er een heilzame invloed van uitgaat op de vorming van het gemoed. Voor jongens, die ook met het duiveltje van den hoogmoed behept zijn, kan het een middel in de hand des Heeren zijn om hen tot hun bestemming te voeren. 't Is een boek, dat in hun harten de begeerte wekken of verlevendigen kan om dicht bij den Heere te leven. Dit verhaal staat midden in het jongensleven, dat leven met z'n lief en leed, met z'n humor en ironie, 't Is boeiend verteld, de stijl is natuurlijk. Aanbevolen. G. Dick.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930