Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



U. Tuinstra

Die mooie bal, druk 1, 68 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 6 t.d.t. Dit boekje, blijkens de woord-afdeeling in lettergrepen bestemd voor de kleintjes, vertelt van Keetjes bal, die door twee voetballende ventjes omhoog is geschopt en terecht gekomen in de goot van een pakhuis. De geschiedenis eindigt in de vermelding, dat de bal weer rustig naast Keetjes bedje ligt. (Er weeft zich nog een conflict tusschen door, doordat Kees den bal zich stilletjes had toegeëigend; ook speelt een "agent" een groote rol). Dit boekje is ongetwijfeld mooi verteld; er zit stemming in. Ook in de hoofdstukjes, die met het verhaal niets te maken hebben, zooals dat van de muizenmoeder met haar vijf kindertjes, die over den bal heen loopen, terwijl die hoog in de goot ligt. Een bezwaar is, dat het gegeven wat onbeduidend is. Op de creditzijde van de balans prijkt echter het feit, dat er gesproken wordt van gebed om vergiffenis van bedreven kwaad om Christus' wil. Wij vinden de plaatjes veel te simplistisch. Overigens aanbevolen!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

U. Tuinstra

Die mooie bal, druk 1, 68 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Jaap Kroon heeft twee zusjes. Maar nu er een broertje geboren is, zijn de zusjes weg en moet hij alleen spelen. Dan verveelt hij zich. Daarom neemt hij een mooie bal van zijn zusje mee. Hij komt Kees tegen, die hem tot allerlei kattekwaad verleidt. Maar het ergste is, dat ze de bal boven op dak schoppen. Zijn zusje merkt het, dat de bal weg is. Maar Jaap liegt er om heen als hem gevraagd wordt of hij weet, waar die is. Jaap heeft echter geen rust, maar vertelt tenslotte alles. Zijn vader onderhoudt hem ernstig hierover en wijst hem er op, dat hij den Heere om vergeving moet vragen. Algemeene op- of aanmerkingen: Een goed boekje, waarin we gewezen worden op de zonde van het liegen. En wat komt dit kwaad ook veel onder de jeugd voor. Het is zoo goed, dat zij leeren om hun zonde te belijden. Zij moeten het weten, dat wij vergeving van God noodig hebben. Het is dan ook een boekje met een goede godsdienstige strekking. De woorden zijn in lettergrepen verdeeld.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
U. Tuinstra

Die mooie bal, druk 2, 68 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 6 t.d.t. Dit boekje, blijkens de woord-afdeeling in lettergrepen bestemd voor de kleintjes, vertelt van Keetje's bal, die door twee voetballende ventjes omhoog is geschopt en terecht gekomen in de goot van een pakhuis. Jaap krijgt den bal wel terug, maar inmiddels heeft hij Vader belogen. De geschiedenis eindigt in de vermelding, dat de bal weer rustig naast Keetje's bedje ligt. (Er weeft zich nog een conflict tusschen door, doordat Kees den bal zich stilletjes had toegeëigend; ook speelt een „agent" een groote rol). Dit boekje is ongetwijfeld mooi verteld; er zit stemming in. Ook in de hoofdstukjes, die met het verhaal niets te maken hebben, zooals dat van de muizenmoeder met haar vijf kindertjes, die over den bal heen loopen, terwijl die hoog in de goot ligt. Een bezwaar is, dat het gegeven wat onbeduidend is. Op de creditzijde van de balans prijkt echter het feit, dat er gesproken wordt van gebed om vergiffenis van bedreven kwaad om Christus' wil. Wij vinden de plaatjes veel te simplistisch. Bovendien zeggen de meeste niets. Overigens aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

U. Tuinstra

Die mooie bal, druk 2, 68 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 7-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Jaap Kroon heeft een broertje gekregen. Zijn zusjes zijn weg en nu moet hij alleen spelen. Dat vindt hij wel wat vervelend. Hij moet voor de baker een paar boodschappen doen en steekt de bal van zijn zusje Keetje in de zak. Onderweg ontmoet hij Kees, een jongen uit de 6e klas. Kees is een valschaard, die Jaap verleidt tot allerlei kwaad. Ze gaan voetballen en de bal raakt in de goot van een graanpakhuis. Als Jaap thuiskomt, mist zijn zusje Keetje de bal. Jaap liegt en doet of hij nergens van weet. De bal krijgt hij weer terug. Tenslotte komt alles uit en Jaap vertelt van zijn kwaad aan vader. Algemeene op- of aanmerkingen: Dit boekje heeft een goede strekking. De zonde van het liegen, het berouw en de vergeving worden er ons in geteekend.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
U. Tuinstra

Die mooie bal, druk 3, 69 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 6 t.d.t. Dit boekje, blijkens de woord-afdeeling in lettergrepen bestemd voor de kleintjes, vertelt van Keetje's bal, die door twee voetballende ventjes omhoog is geschopt en terecht gekomen in de goot van een pakhuis. Jaap krijgt den bal wel terug, maar inmiddels heeft hij Vader belogen. De geschiedenis eindigt in de vermelding, dat de bal weer rustig naast Keetje's bedje ligt. (Er weeft zich nog een conflict tusschen door, doordat Kees den bal zich stilletjes had toegeëigend; ook speelt een „agent" een groote rol). Dit boekje is ongetwijfeld mooi verteld; er zit stemming in. Ook in de hoofdstukjes, die met het verhaal niets te maken hebben, zooals dat van de muizenmoeder met haar vijf kindertjes, die over den bal heen loopen, terwijl die hoog in de goot ligt. Een bezwaar is, dat het gegeven wat onbeduidend is. Op de creditzijde van de balans prijkt echter het feit, dat er gesproken wordt van gebed om vergiffenis om Christus' wil. Wij vinden de plaatjes veel te simplistisch. Bovendien zeggen de meeste niets. Overigens aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940