Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M. van Nuis-Zuidema

Dirk en Kreeltje uit de Karsteeg, druk 1, 166 blz.
prijs f1,90; gecartonneerd; geïll.; jongens- en meisjesboek. Strekking: Twee broertjes, Dirk en Kreeltje, zijn bij zekere Da in huis. Kreeltje heeft lamme beentjes, komt door een ongeluk in het ziekenhuis, hoort daar van de Heiland. Dan komt Dirk op een Z.S. en een club, waar ze een kar voor Kreeltje maken.
Conclusie: Evangeliserende strekking. Een prachtboek voor 10-12-jarigen. De zegen van een Z.S. spreekt duidelijk. Soms wat algemeen in godsdienstige strekking.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1947

Open Boekbeoordeling.
M. van Nuis-Zuidema

Dirk en Kreeltje uit de Karsteeg, druk 2, 167 blz.
prijs f 1,40; gecartonneerd; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: Kreeltje is lam. Hij wil zo graag de zee zien. Dirk wil er hem brengen, maar valt, zodat Kreeltje in het ziekenhuis terecht komt. Daar vertelt Marijke hem bijbelse verhalen en leert hem ook bidden. Dirk komt op de Zondagsschool en op de timmerclub. Daar maken ze een wagentje voor Kreeltje en nu kan hij naar zee. Strekking: De Zondagsschool is een machtig evangelisatiemiddel, waardoor niet alleen kinderen, maar ook ouderen tot Gods Woord kunnen worden gebracht.
Conclusie: Het boekje is wat langdradig. Kreeltje heeft 109 blz. nodig om aan zee te komen, terwijl hij er vlak bij woont en er mensen genoeg zijn, die hem er brengen kunnen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
M. van Nuis-Zuidema

Dirk en Kreeltje uit de Karsteeg, druk 3, 109 blz.
prijs f 1,30; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Dirk wordt met Kreeltje, zijn ongelukkig broertje, verzorgd in het armoedige huisje van Da, die wel eens wat hardhandig is. Dirk is erg lief voor zijn broertje en vertelt hem veel van de zee, niet ver van huis. In het ziekenhuis vertelt een meisje Kreeltje van de Heere Jezus. Dirk komt op de Zondagsschool en maakt in de jeugdclub voor Kreeltje een wagentje, waarmee hij naar zee gebracht wordt. Ook Kreeltje kan nu naar de Zondagsschool om van de Heere Jezus te horen. Strekking: De zegenrijke invloed van de Zondagsschool op het leven van twee kinderen, die opgroeiden in volslagen onkunde.
Conclusie: Een prachtig boekje voor onze jeugd.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
M. van Nuis-Zuidema

Dirk en Kreeltje uit de Karsteeg, druk 4, 109 blz.
prijs gebonden f 1,35; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Dirk zorgt goed voor z'n lamme broertje Kreeltje, die de zee zo graag wil zien en dit niet kan. In 't ziekenhuis hoort Kreeltje van een mede-patiëntje Bijbelse geschiedenissen. Via de Zondagsschool komt Dirk op de timmerclub, waar de jongens samen een wagentje voor Kreeltje maken. Hij ziet de zee en... kan nu ook naar de Zondagsschool. Strekking: Verantwoording dragen voor 'n ongelukkig broertje; een misdeelde helpen; het evangelie brengen aan wie op je weg geleid wordt.
Conclusie: Ik geloof niet, dat een misdeelde als Kreeltje in de tegenwoordige tijd in de geschetste omstandigheden zou worden gelaten. 't Is echter wel goed, dat de tegenwoordige jeugd eens leest, dat het voorheen anders was!
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.