Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jan van Reenen

Dirk helpt de bevrijders, druk 1, 140 blz.
geb. met geplastificeerd vierkleurenomslag. geïll. met 9 pagina grote zwart-wit tekeningen, jongens vanaf ca. 11 à 12 jaar, prijs f 14,75.
Inhoud: Het gezin van boer Van Beek schrikt 's nachts wakker van een neerstortend Engels vliegtuig. Er zijn vijf doden. De andere dag wordt de bommenrichter van het vliegtuig, George Smith, gevonden, die gewond met zijn parachute in een boom hangt. Deze mag onderduiken bij Van Beek, waar hij voorspoedig geneest. Later laten verzetsmensen hem, met de enige andere overlevende van het vliegtuig, via de Biesbosch ontsnappen naar Engeland. Zoon Dirk van Beek, die 16 jaar is, helpt mee hun gevangen gezette predikant te bevrijden. Als aan het eind van de oorlog de Canadezen komen, wordt er bij Van Beeks boerderij hevig gevochten, maar het hele gezin mag de bevrijding beleven.
Conclusie: De uitgever geeft 10 jaar aan als leeftijdsgrens. Als je al de in dit boek beschreven verschrikkingen van de oorlog weer tot je door laat dringen, vind ik dat persoonlijk toch aan de jonge kant. Het oorlogsleed wordt door de auteur op boeiende en geloofwaardige wijze beschreven. Hij is er wel in geslaagd teveel oorlogsromantiek te vermijden, juist ook door meermalen de noodzaak om bereid te zijn voor het sterven in het verhaal in te vlechten. Het boek heeft een duidelijke, goede (en door de oorlogsellende ook ernstige) geestelijke ondertoon, al zal de schrijver zich blijvend in moeten spannen om cliché's te vermijden. Mooi vond ik de inzet van het eerste hoofdstuk, waarin het probleem van het recht van verzet aan de orde komt in een gesprek tussen vader en zoon Van Beek. Jesaja 16 : 3b is voor Van Beek beslissend.
Eindoordeel: warm aanbevolen. d.P.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1989

Open Boekbeoordeling.