Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



N. van den Bergh

Voor meester terugkwam, druk 1, 72 blz.
G.K.C.B. 10 t.d.t. Jaap is de zoon van den molenaar, Chris de zoon van den directeur van de boterfabriek. De laatste is naijverig op den eerste, omdat Meester bij zijn afscheid aan Jaap zijn duiventil heeft geschonken. Chris tracht die uit jaloerschheid in brand te steken. Gevolg is dat de molen afbrandt. Een auto-ongeluk brengt Chris in het ziekenhuis. Hij komt dan tot erkentenis van schuld en belijdt die aan den weer teruggekeerden Meester. De directeur helpt den molenaar aan een kleine boerderij. De jongens zijn met elkaar verzoend. Onvergeven schuld veroorzaakt knaging van het geweten, ziedaar de les. Deze schuld moet aan God en aan de menschen worden beleden. We hebben hier een mooi boekje, al is het evangeliseerende element niet zeer sterk. Een grooter bezwaar lijkt ons, dat we Dickensachtige situaties vinden: een absoluut goeden en een absoluut slechten jongen. En dit staat niet op zichzelf: we treffen deze herhaaldelijk aan. Daar schuilt op den duur een gevaar. De uitvoering is goed. Plaatjes geslaagd. (Blz. 21 boute leugens is fout, evenals waren gesprongen op blz. 59). We bevelen dit verhaal aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1941

N. van den Bergh

Voor meester terugkwam, druk 2, 70 blz.
prijs 85 cent; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Jaap Schuurman en Chris Steegen kunnen elkaar niet goed zetten. De hoofdoorzaak ligt bij Chris. Jalouzie, omdat hij op school niet zo goed mee kan als Jaap. Dit leidt tot aardig beschreven verwikkelingen. Het lelijke karakter van Chris wordt scherp getekend. Ook de verstandige houding van zijn ouders.
Conclusie: Angst over bedreven kwaad doet niet altijd de toevlucht zoeken in de juiste richting. Niet de lichamelijke, maar de geestelijke gesteldheid is 't voornaamste in het leven van de mensen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.