Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. Warnaar

Door het geloof alleen, druk 1, 106 blz.
Dit suggestief uitziende boek met de imposante figuur van Abraham is een aanwinst voor de Christelijke lectuur; het verhaalt de geschiedenis van den aartsvader, zeer levendig, zeer onderhoudend, toch niet romantisch, maar zich nauw aansluitend aan de gegevens der Heilige Schrift. De schrijver vertelt niet alléén de geschiedenis, maar benadert telkens op uitnemende wijze het hart en geweten met zeer ernstige motieven. Ofschoon vele lezers den onderwijzer het hebben hooren vertellen, zullen zij deze "onsterfelijke" historie met onverminderde aandacht lezen. ("Gemeene" taal", hadden we liever in dit verband zedelooze taal genoemd. (Blz. 56), Over de qualiteit van de illustraties behoeft niet te worden gediscussieerd. Een andere vraag is, of er niet sommige bij zijn, welke de lezers niet mooi zullen vinden. Overigens is dit boek naar vorm en inhoud voortreffelijk. De hoofdgedachte: "Geloof alleen", loopt als een gouden draad door heel het boek. De beteekenis van den Christus, in wien de beloften, aan Abraham gegeven, eerst ten volle vervuld worden, komt duidelijk uit. Eveneens de gezegende beteekenis van den doop. De schrikkelijkheid van het breken met het verbond en den rijken schat van troost en leven in het houden van het verbond gelegen, stelt de auteur goed in 't licht. Dit boek zal later nog kostelijken dienst aan zijn lezer bewijzen, als hij voor een of andere vereeniging eens een opstel heeft te maken over Abraham. Een voornaam boek in de rij ! Inderdaad: "Model!" Zeer hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933

A. Warnaar

Door het geloof alleen, druk 1, 106 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 14 jaar; Bijbelsche Geschiedenis.
Korte inhoud: Dit boek behandelt het leven van Abraham van zijn vertrek uit Mesopotamië tot aan zijn dood toe. Niets uit zijn levensgeschiedenis blijft onbesproken. Zijn tocht naar Egypte, zijn rondzwervingen door Kanaan, al wat van Abraham in de Schrift wordt meegedeeld, wordt in dit boek behandeld. In een slothoofdstuk wordt verhaald, hoe God Zijn belofte aan Abraham vervult door de zending van Zijn Zoon, Die geboren wordt in Bethlehems stal. Algemeene op- of aanmerkingen: Dit boek behandelt de Bijbelsche stof op een wijze, die alle waardeering verdient. Zoo moeten we onze Bijbelsche Geschiedenis vertellen. Sober en onopgesmukt, gekruid met kostelijke opmerkingen over de zeden en gewoonten van de Oostersche volken uit dien ouden tijd. Onderwijs in Bijbelsche oudheidkunde en aardrijkskunde op een manier, die tot lezen lokt. Een goed boek voor onze oudere kinderen en voor de meesters en de juffrouwen.
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
A. Warnaar

Door het geloof alleen, druk 1, 106 blz.
Het leven van Abraham. Wat bedoelen schrijver en uitgever nu eigenlijk met dit boek? Willen zij dit in handen geven van kinderen? Op zichzelf is het te prijzen, als men probeert in plaats van een "verhaal" nu eens in boeienden, kinderen-pakkenden toon een stuk Bijbelsche geschiedenis te geven. Al vreezen we, dat het kind als Kerstgeschenk toch liever een verhaal heeft. Ik herinner me, dat ik het als kind maar 'n heel matig genoegen vond, om op m'n verjaardag 'n nieuw kleedingstuk te krijgen. "Dat kreeg je toch wel." Zal zulk een poging wezenlijk slagen, dan moet de allerbeste verteller met den allerbesten illustrator aan 't werk! Helaas moeten we zeggen, dat dit boek in alle opzichten is mislukt. Voor kinderen is het onbeschrijfelijk taai. Denkt de schrijver nu wezenlijk, dat één kind waardeeren zal wat hij b.v. op blz. 31 zegt over de rechtvaardiging? (Hoe dogmatisch-gezond de uiteenzetting ook moge zijn). Ik heb het boek tot blz. 45 voorgelezen en.... men smeekte mij of ik er toch mee op wilde houden. 't Was niet te harden. En de illustraties? Die voorstelling op den omslag houdt het midden tusschen St. Niklaas en een Turk. De plaat op blz. 54 is afschuwelijk! Kijk die huisvrouw van Lot eens in haar hypermodern doorzichtig wazen kleedje. Voor geen enkelen leeftijd aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933
A. Warnaar

Door het geloof alleen, druk 2, 106 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-14 jaar; Bijb. Gesch.
Korte inhoud: De Bijbelsche geschiedenissen van Abraham uit Gen. 12-25 worden hierin weergegeven, terwijl het laatste hoofdstuk ons de vervulling van Gods beloften aan Abraham teekent in de komst van den Heere Jezus in het vleesch. Op juiste wijze komt hierbij telkens weer uit de trouw van God tegenover de ontrouw van Abraham en onszelf. Algemeene op- of aanmerkingen: De verteltrant is heel goed, evenals de diepere inhoud van de vertelling. Dergelijke boeken hebben wij evenwel voor de Zondagsschool niet noodig, stellig niet voor de uitdeeling op het Kerstfeest. Een goed boek voor onze oudere kinderen en ook voor de onderwijzers en onderwijzeressen.
Conclusie: Aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.