Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M.A.M. Renes-Boldingh

Edelsteentje, druk 1, 39 blz.
G.K.O. 6 t.d.t. Dit boekje is bekroond door de Ned. Zondagsschool Vereeniging. We kunnen het begrijpen. Het gegeven is ongemeen; de lezers zullen intens meeleven met de personen, die er in optreden. In het huisje van een Maleier in Oost-Indië wordt een jongetje geboren, dat later blind blijkt. De vader hoort van een dokter, die wonderen kan doen. Na een lange reis komt hij met zijn zoon bij een zendeling-arts, die den jongen met goed gevolg opereert. Overgelukkig gaat de vader terug met zijn hart vol gedachten over Toewan Jesoes, die altijd helpt. Ondanks onzen lof voor gegeven en uitwerking hebben we onze bezwaren. We missen in dit verhaal teveel de kern van het Evangelie: genade voor zondaren. 't Is alles wo lief, zoo zoet en Toewan Jesoes wordt geteekend alleen als Helper in krankheid. Dat is, Gode zij dank, wel juist. Maar Hij is méér. En dat meerdere is het hoogste en dat blijft geheel op den achtergrond. En dan dit: De goeroe zegt: Toewan Jesoes is bij ons in het dorp: Gezien heb ik Hem niet. Maar ik heb Hem gevoeld, toen Hij kwam om mij te redden. 't Onderstreepte zinnetje spreekt boekdeelen. Hier wordt „de Christus-ervaring" eenzijdig en dus onjuist geaccentueerd en van het Woord des Evangelies, het gewaad, waarin Hij onder ons is en komt, gezwegen. Ofschoon de jonge lezers dit bezwaar niet zullen voelen, manen we goed te doen erop te wijzen. Onder deze restrictie bevelen we dit bekroonde verhaal aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

M.A.M. Renes-Boldingh

Edelsteentje, druk 1, 39 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-10 jaar; Zendingsgeschiedenis.
Korte inhoud: Het verhaaltje speelt in Indië. Een ouderpaar is blij met het eerste kind, een jongen, dien zij Hoemála noemen. 't Blijkt later, dat het kind wel geopende oogen heeft, maar dat het blind is. Ze hooren van een Zendelingarts, die de oogen genezen kan. Een lange tocht wordt gemaakt. Het gelukt den arts om het kind ziende te krijgen. Welk een blijdschap verwekt dat! Bij den Zendeling gekomen, vernemen zij van den Toewan Jezus, die de oogen der blinden opent. Algemeene op- of aanmerkingen: Een mooi geschreven Zendingsverhaal, keurig van stijl. 't Is echter meer geschikt voor Zendingslectuur dan voor de Kerstuitdeeling. Jammer, dat er meer gesproken wordt over Jezus als arts voor het lichaam dan als Redder voor een wereld, die in 't booze ligt. Het zonde-element wordt zoo niet genoeg belicht. Daardoor wat oppervlakkig. Nieuwe spelling. Het woord Heer wordt gebruikt.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
M.A.M. Renes-Boldingh

Edelsteentje, druk 2, 39 blz.
prijs f 0.40; in slappen omslag; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-10 jaar; Catalogusno. 13. Strekking: Zendingsgeschiedenis. Het is een Indisch verhaal van een blind kind. Een zendeling-arts weet het kind weer ziende te maken. Er is blijdschap bij de ouders. Nu hooren zij van den Toewan Jezus, die der blinden oogen opent. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een mooi Zendingsverhaal. Helaas zeer oppervlakkig. Jammer dat van Jezus meer gesproken wordt als Arts voor het lichaam, dan van Hem als Redder der wereld.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.
M.A.M. Renes-Boldingh

Edelsteentje, druk 3, 39 blz.
prijs 55 ct; in slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek; 8-10 j.
Inhoud: Dit boekje vertelt van een blind inlands meisje. Hoe groot is het verdriet van de ouders. De vader maakt een lange reis naar een zendeling-arts, die het kindje behandelt, zodat het van haar blindheid genezen wordt.
Conclusie: Het verhaal is heel mooi verteld, maar de godsdienstige inhoud is helaas zeer oppervlakkig. Er wordt meer gesproken van Jezus als Arts voor het lichaam, dan als Redder van zonde en schuld. Was op dit laatste meer nadruk gelegd, het zou voor ons een zeer bruikbaar zendingsboekje geworden zijn. Nu kunnen we het maar heel matig aanbevelen. Gebruik van Heer.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.