Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



C.M. van den Berg-Akkerman

Dora en Dieneke, druk 1, 46 blz.
G.K.O. 2 z.p. Dora is het eenig kind van een dokter. Ze heeft allerlei speelgoed en woont in een mooi huis met grooten tuin, maar voelt zich toch erg eenzaam. Zoo graag zou ze een broertje of zusje hebben. Een huis aan den overkant van den weg komt te huur, en als Dora op zekeren morgen merkt, dat er nieuwe bewoners zullen komen, is ze dolblij en hoopt, dat er ook een vriendinnetje voor haar bij zal zijn. Een onderwijzersgezin zal het huis betrekken. In dat gezin is een meisje, Dieneke. Zij is niet blij met de verhuizing en wil liever in haar dorp blijven. Als ze in de nieuwe woning komen, is Dieneke ziek Dora, die al naar de nieuwe buren uitkijkt, ziet eerst alleen twee jongens en is dan teleurgesteld. De vader van Dora moet de zieke Dieneke bezoeken en neemt op een van die bezoeken zijn dochtertje mee. De meisjes zijn verrast als ze elkander zien en sluiten spoedig vriendschap, Het gehalte van dit boekje is niet groot. Wat er van God den Heere in gezegd wordt, maakt weinig indruk en het geschiedt hier en daar op een zoetige manier. De strekking is niet duidelijk. Mogelijk is bedoeld: dat de Heere in Zijn trouw onze wegen leidt en ons niet vergeet, ook de kleintjes niet. Dat staat er ook wel in, maar of het den kinderen toespreken zal, is twijfelachtig. Op eenvoudige wijze wordt gesproken van Gods macht, Alomtegenwoordigheid en liefde. We missen echter het evangelie. Over den Heere Jezus en Zijn werk wordt niet gesproken. Kleine kinderen zillen dit boekje graag willen lezen. Ze zullen er ook wel wat uit kunnen leeren, maar voor de Kerstfeestuitdeeling op onze Zondagsscholen hebben we toch wat anders noodig. Het is geen evangelisatielectuur.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

C.M. van den Berg-Akkerman

Dora en Dieneke, druk 1, 46 blz.

Korte inhoud: We kunnen niet zeggen, dat dit boekje onze Chr. Kinderlectuur verrijkt. Vele woorden - doch de inhoud daaraan omgekeerd evenredig. Het heele verhaal komt hierop neer, dat Dora van den dokter, die gaarne een vriendinnetje zou hebben, dit krijgt in Dieneke, het dochtertje van den meester, die pas van het platteland is overgekomen naar de stad. Ethisch van strekking - weinig spannend - kunnen we het moeilijk aanbevelen. Algemeene op- of aanmerkingen: Het woord Heer wordt in plaats van Heere gebruikt.
Conclusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
C.M. van den Berg-Akkerman

Dora en Dieneke, druk 2, 46 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Dora is het eenigst kind van een dokter. Zij woont in een mooi huis en heeft speelgoed genoeg, maar zij voelt zich zoo alleen. Zij zou zoo graag een vriendinnetje hebben. Deze wensch wordt vervuld, wanneer dicht bij hen het gezin van een onderwijzer komt wonen. Ze komen al gauw met elkaar in contact, omdat Dieneke ziek is en Dora's vader haar als dokter bezoekt. Haar wensch is nu dus vervuld. Algemeens op- of aanmerkingen: Het is voor de jongeren wel een leesbaar boekje, maar veel zit er niet in. Godsdienstig is het zeer oppervlakkig en daarom voor uitdeeling op Kerstfeest niet geschikt. Het woord Heer wordt in plaats van Heere gebruikt.
Conclusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.