Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Sibe van Aangium

Drie mannen en een hond, druk 1, 178 blz.
Sibe van Aangium is de auteur van Drie mannen en een hond, een spannend en leerzaam verhaal over het verzet der Friese boeren tegen de Franse bezetting onder Napoleon I. Spionnage en contraspionnage ontbreken niet. De intrigue draait om drie Friezen, die smokkelhandel met Engeland drijven om Napoleon's blokkade te benadelen. De hond Bello schijnt ook al anti-Frans te zijn. Een spannend boek in eenvoudige sfeer en taal.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1951

Open IDIL-Gids.

Sibe van Aangium

Drie mannen en een hond, druk 1, 178 blz.
prijs f 2.90; gebonden; geïll.; jongensboek; leeftijd 12-16 jaar.
Inhoud: Het verhaal verplaatst ons in de Franse tijd en beschrijft ons de avonturen van drie mannen, die wegens smokkelarij door Franse soldaten vervolgd worden en telkens in hachelijke ogenblikken nog weten te ontkomen. Strekking kan ik er niet in ontdekken. Sporadisch wordt ons gewezen op het betrouwen op God.
Conclusie: Een spannend verhaal, maar wegens het zo goed als geheel ontbreken van godsdienstige strekking weinig geschikt voor uitdeling op het Kerstfeest der Z.S. Een bezwaar vind ik ook, dat de schr. de personen in 't verhaal nogal vaak een borreltje laat drinken.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
Sibe van Aangium

Drie mannen en een hond, druk 2, 172 blz.
prijs geb. f 6,90; geïll.; jongensboek, leeftijd 12 jaar en ouder.
Inhoud: Dit boek beschrijft ook weer de wederwaardigheden van de Franse overheersing. Jan Aukes speelt ook hier weer een voorname rol. Het doel van de 3 mannen die steeds door een hond worden begeleid is de Fransen te bedriegen. Telkens weer weten ze net op 't nippertje te ontsnappen. Ten slotte worden ze zo in 't nauw gebracht dat ze naar Engeland uit moeten wijken. Liefde voor het vaderland en trouw aan de Prins van Oranje komen steeds naar voren.
Conclusie: Een boek dat de jongens om z'n avonturen zal aanspreken. 't Kweekt zeker liefde voor vorst en vaderland aan en 't geeft weer hoe moeilijk het is in een bezet land hieraan trouw te blijven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.