Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Aletta Hoog

Echt iets voor kerstmis, druk 1, 16 blz.
Geïll. omslag. 2 zwarte plaatjes. Prijs 10 ct. Drie kinderen van een zendeling in Indië kwamen naar Holland, waar zij in een Zendingshuis opgevoed werden. Bij de viering van het Kerstfeest besloten ze, het geld, dat hun als geschenk door hun ouders zou gezonden worden, te gebruiken, om aan de kinderen van een arm gezin een aangenaam Kerstfeest te bereiden. Toen het geld niet tijdig kwam, stond ieder van hen zijn mooiste speelgoed aan de arme kinderen af, gedachtig, dat God het dierbaarste, wat Hij had, gegeven heeft, om menschen zalig te maken. Dat was echt iets voor Kerstmis. Een doorloopend verhaaltje, zonder verdeeling in hoofdstukken. De vertelling is vlot. Taal en stijl zijn goed. Ook hier steeds "Heer" voor Heere. De geheele uitvoering is keurig. Het plaatje op den omslag is vooral zeer aantrekkelijk voor het kinderoog. De omslag is in fijne kleuren gedrukt. Doch wat den inhoud betreft, die is tamelijk oppervlakkig. Het Kerstfeest wordt als vanzelf een feest van geven, want het dankbare hart wil zich ook uiten. Het is wel goed, dat de kinderen dit leeren, en het is een wijze les, dat we niet alleen dat moeten weggeven, waar we geen waarde aan hechten. Wel hadden we gaarne gezien, dat op de Gave Gods aan ons en het geloof in Hem, wat meer de nadruk was gelegd. Dat God Zijn eeniggeboren Zoon gegeven heeft om zalig te maken, wordt in dit boekje wel gezegd; maar over het zaligmaken zelf geen woord. Wat de kinderen deden, op het Kerstfeest om andere kinderen te verrassen, wordt levendig verteld, doch wat Christus deed om zondaren te behouden en hoe noodig het is, dat Hij op aarde kwam, daarvan geen woord. De liefde Gods, geopenbaard in de gave van Zijn Zoon, moet dringen tot wederliefde, die zich ook kan uiten in het ten offer brengen van het liefste, dat wij hebben, ten behoeve van de armen, die de Heere in Zijn plaats achterliet. Ziedaar de strekking van het boekske, waartegen we geen bedenking hebben. 't Lijkt ons echter wel wat sterk toe, dat deze gedachte bij zeven- en aeht-jarige kinderen opkomt. 't Zal wel niet veel voorkomen, dat de kinderen op dien leeftijd reeds weten, dat dit nu eens "echt iets voor Kerstmis" is. 0.i. geestelijk te hoogstaand voor kinderen. We keuren het af, dat de Schrijfster haar jeugdige lezers den indruk geeft, dat bij een Kerstfeestviering toch eigenlijk een kerstboom behoort. Wij vinden het beter zonder boom, opdat de aandacht niet afgeleid worde van de hoofdzaak. Ook wenschen wij de kinderen op Kerstmorgen niet naar de kinderkerk te doen gaan, maar ze hun plaats te geven in het midden der gemeente. Onze Zondagsschoolbesturen zullen dit boekje niet bij voorkeur uitreiken. Matig aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1913

Aletta Hoog

Echt iets voor kerstmis, druk 2, 16 blz.
Leeftijd 5-7 jaar. Dit boekje, in den vorm van een koffer, vertelt ons van drie kinderen, die uit Indië gekomen zijn. Ze logeeren bij Mevr. Timmers. Met Kerstmis geven ze elk iets, dat hun dierbaar is aan de kinderen van de arme werkster van Mevr. T. Aanbevolen. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1931

Open Boekbeoordeling.
Aletta Hoog

Echt iets voor kerstmis, druk 2, 16 blz.
G.K.0. 5 t.d.t. 15 cent. In den perspectivischen vorm van een hutkoffer ziet dit kleine boekje er alleraardigst uit. De inhoud betreft een paar zendingskinderen, die van hun gespaarde centen een Kerstgave bereiden aan de kinderen van een zieke werkster. "Echt iets voor Kerstmis". Er zijn goede gedachten te over in dit kleine verhaal. Maar de sfeer is er heel anders, dan die wij wenschen. Telkens schijnt de Kerstboom het hoogste ideaal te zijn voor de feestviering. Er wordt ook gesproken van “kinderkerk". Ons hoofdbezwaar is, dat het voornaamste ontbreekt. Christus wordt niet als Middelaar, doch als voorbeeld aan de kinderen aangeprezen. Aan de beteekenis van het Kerstwonder wordt hier te kort gedaan. Redenen, waarom we op onze Geref. Zondagsscholen het liever niet uitdeelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1931