Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJ.W. Grisnigt

Een Krimpense jongen achter zalmen en walvissen, druk 1, 209 blz.
Prijs f 2,90; gebonden; geïll.; jongensboek. Strekking: Hans is de zoon van een zalmvisser uit Krimpen. Hij wil graag op de walvisvaart. Door bemiddeling van zijn neef, de commandeur van een walvisvaarder, lukt hem dat. Het boek beschrijft verder historiegetrouw het leven van de walvisvaarders op de vangst. De schrijver wil eerbied en waardering kweken voor ons voorgeslacht. Hoofdmotief: Als het God behaagt...
Conclusie: Uitstekend jongensboek. Geestelijke waardering: Vroom en stoer!
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
J.W. Grisnigt

Een Krimpense jongen achter zalmen en walvissen, druk 2, 207 blz.
prijs f 1,90; gecartonneerd; jongensboek, leeftijd ± 12 jaar,
Inhoud: Hans gaat met vader zalmen vissen. Ze betrappen Goof, de stroper, die met zijn zoon vaders fuiken licht. Dan gaat Hans mee ter walvisvaart met neef Michel, die commandeur is. In de Poolzee beleeft Hans allerlei avonturen bij de jacht op walvissen, robben en walrussen. Zelfs redt Hans zijn plaaggeest Piet het leven, als deze door een ijsberin wordt aangevallen. In Krimpen is grote vreugde als de Poolvaarders behouden thuis komen.
Conclusie: Een kostelijk boek, dat niet alleen van avonturen vertelt, maar ook veel wetenswaardigs meedeelt over de walvisvaart in de 18e eeuw. Maar vooral een Christelijk boek in de beste betekenis van het woord.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.