Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronSj. van Duinen

Een Vader der wezen, druk 1, 109 blz.
prijs gebonden f 10,90; meisjesboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: Lydia, een meisje van 10 jaar, heeft geen ouders meer en komt bij twee onprettige tantes in huis. Ze doen dat alleen voor het geld. Voor zijn sterven heeft Lydia's vader haar een afscheidsbrief geschreven, die haar veel troost geeft. Daarin wijst hij haar op de Heere, die een Vader der wezen is. Mede door deze brief wijst ze beslist het aanbod af wanneer een rijke meneer komt vragen of ze bij het circus wil komen waar vroeger ook haar ouders werkten. Door dit afwijzen willen de tantes niet meer voor haar zorgen. Maar dan blijkt: "Hij is een Vader der wezen".
Conclusie: Prachtig boekje, spannend en vlot geschreven. Zeer goede strekking. Er zitten hier en daar wat slordige stijlfouten en zetfouten in. Die ontsieren het boek enigszins.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1977

Open Boekbeoordeling.
Sj. van Duinen

Een Vader der wezen, druk 3, 109 blz.
gebonden in geplastificeerde omslag, geïllustreerd, meisjesboek 10-13 jaar.
Inhoud: De hoofdpersonen van het boek, het tienjarige meisje Lydia, komt in huis bij twee tantes. Dit doen ze alleen om het geld. Ze hebben altijd wel wat te mopperen en daarom heeft Lydia het niet fijn. Ze vindt soms troost door de afscheidsbrief van vader te lezen die hij haar vlak voor zijn sterven schreef. Meneer Rossell komt haar vragen of ze naar het circus wil komen waar vader en moeder vroeger ook werkten. Ze wil dit niet, mede door de brief van vader. Nu willen de tantes niet langer voor haar zorgen. Er volgt een lange zwerftocht door een onbekende stad. Toch blijkt dan duidelijk: "Hij is een Vader der wezen".
Conclusie: Dit is een mooi en ontroerend verhaal, speciaal voor meisjes. Er zit spanning in en de schrijfster verstaat de kunst een vlot verhaal te kunnen schrijven. Dit wordt ook wel bewezen door het feit dat dit reeds de derde druk is. (le druk 1975 - 2e druk 1978).
Eindoordeel: warm aanbevolen. A.D.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1982

Open Boekbeoordeling.