Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hetty Drost

Een Hongaar keert terug, druk 1, 31 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek voor 10-14 jaar.
Inhoud: Een Hongaars jongetje van 6 jaar wordt liefderijk opgenomen in 't gezin van De Bruyn. Na 6 jaar keert het terug naar Hongarije. Als vele jaren later de Hongaarse vrijheidsstrijd ontbrandt, vlucht de gewonde Hongaar met vrouw en drie kinderen naar Holland en vindt bij grootvader en grootmoeder De Bruyn opnieuw een onderkomen en veilige toekomst op het boerderijtje. Strekking: Een actueel staaltje uit de Hongaarse opstand en een fijn voorbeeld van Hollandse gastvrijheid en liefde voor om het geloof ontheemden.
Conclusie: Een goed boekje om onze jongens en meisjes iets te leren van de ellende in Hongarije en van het medeleven van Hollanders. Jammer, dat de slappe omslag en de omvang het voor de grotere jeugd minder begeerlijk doen schijnen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Hetty Drost

Een Hongaar keert terug, druk 1, 31 blz.
Het volgende boekje draagt de titel: Een Hongaar keert terug, en werd geschreven door Hetty Drost. Een Hongaarse familie, waarvan de vader na de 1e Wereldoorlog in een Nederlands gezin als pleegkind was opgenomen, vlucht voor de rode terreur en komt naar Nederland. En het zijn weer de nu bejaarde pleegouders, die hun huis openstellen. Zelfs de toekomst wordt verzekerd, doordat de man de boerderij van zijn pleegouders kan overnemen. Ietwat geïdealiseerd, maar met warmte geschreven. Geschikt. (f 0,45)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.