Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



D. Menkens-van der Spiegel

Een andere jongen, druk 1, 54 blz.
G. K. C. 0. 8 t. d. t. 60 cent. Terwijl heel de copie al ter drukkerij was, kwamen nog de navolgende uitgaven in, die uiteraard slechts voor bloote aankondiging in aanmerking komen, dus zonder dat wij in de gelegenheid zijn geweest ze te beoordeelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1927

D. Menkens-van der Spiegel

Een andere jongen, druk 1, 54 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk verhaal, geschikt voor jongens en meisjes van 8-12 jaar; omvang 54 bladz. met 10 ill. v. Joha. v. d. Ruit; prijs f 0.30 gec.
Korte inhoud: Anton Barendsen, een Amsterdamsche straatjongen, onder zijn kornuiten bekend als "Toontje Durf-al", komt als bleekneusje bij een Gelderschen boer. Hier wordt hij, dank zij de echte opvoedkundige tact dezer boerenmenschen, een "andere" jongen, d. w. z. van een heiden verandert hij door Gods genade in een Christen. Natuurlijk beleeft Anton, eerst in Amsterdam, later in Gelderland, heel wat meer of minder aardige avonturen, waardoor het verhaal niet weinig aan aantrekkelijkheid wint.
Beoordeeling: In dit verhaal komt vooral uit de waarde eener Chr. opvoeding en de kracht van het gebed in 't gezin voor en met de kinderen. D. v. d. Spiegel schrijft leuk: hij kan smakelijk vertellen. Hij heeft een goeden stijl. De teekeningen zijn werkelijk verklaringen van den tekst. Aanbevolen. G. Dick.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930