Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



T. Mateboer

Een hartewens vervuld , druk 1, 55 blz.
Geschikt voor meisjes van 10 jaar en ouder.
Inhoud: Mary Jones, een arm meisje in Wales heeft een hartewens: Zelf een Bijbel kopen. Na jarenlang sparen kan ze op 16 jarige leeftijd een Bijbel kopen. Dit leidde tot de oprichting van de vele bijbelgenootschappen.
Conclusie: Een goed, hier en daar wat zwaarmoedig boek.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1978

Open Boekbeoordeling.
T. Mateboer

Een hartewens vervuld , druk 2, 55 blz.
geb., leeftijd: vanaf 9 jaar: prijs: f 9,75.
Inhoud: Dit waar gebeurde verhaal vertelt over Mary Jones, de dochter van een arme wever in Engeland. Haar grootste wens is te leren lezen en zelf een Bijbel te bezitten. Er komt een school waar zij leert lezen en door elke cent te sparen, kan zij na zes jaar eindelijk met heel veel moeite een Bijbel kopen. Zij moet daar twee dagen blootsvoets voor lopen. Maar haar hartewens is vervuld.
Eindoordeel: warm aanbevolen. J.D. van Leeuwen
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1989

Open Boekbeoordeling.
T. Mateboer

Een hartenwens vervuld , druk 3, 64 blz.
gebonden, geschikt voor jongens en meisjes vanaf 8 jaar, geïllustreerd met 13 zwart-wit tekeningen. Prijs f 11,90.
Inhoud: De volgens p. 22 ongeveer 9-jarige Marietje (Mary Jones) hoort thuis Bijbelverhalen van haar vader en hij hoort ze weer van de dominee in de kerk, twee uur lopen van het dorpje waar het gezin Jones woont. Marietje wil dolgraag zelf een Bijbel hebben. Ze begint te sparen, cent voor cent. Als er een school komt op loopafstand (2 uur lopen) leert ze lezen. Als haar geldkistje na zes jaar vol is loopt ze naar Bala, een tocht van 40 km. Maar de predikanten in Bala, ds. Edwards en ds. Charles hebben geen Bijbel te koop. Diep is Madetjes verdriet. Dan geeft ds. Charles haar zijn eigen Bijbel. Overgelukkig komt ze thuis. Op een vergadering in Londen vertelt ds. Charles wat er gebeurd is. Op 7 maart 1804 wordt het Brits en Buitenlands Bijbelgenootschap opgericht om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen een Bijbel kunnen bezitten. Dat vindt navolging, o.a. in Nederland: 23 maart 1814.
Conclusie: Een mooi boekje. De schrijver is er in geslaagd het verhaal van Mary Jones op een boeiende manier na te vertellen. Hij kiest voor een Nederlandse naam (,Marietje'') in het verhaal. Haar echte naam staat in de titel. Ook het geld (dat een belangrijke rol speelt vanwege het jarenlange sparen) is Nederlands geld. Over die keuzes kan men van mening verschillen. De doorsnee basisschoolleerling zal niet direct zien welk deel van het zwart aangegeven is. Wales vergroot is weergegeven (kaartjes p. 10). Het was aardig geweest, wanneer de schrijver het grafschrift van Mary letterlijk vertaald had (p. 64). De naam The British and Foreign Society" moet volgens mij zijn "The British and Foreign Bible Society" (p. 62). Ook een bronvermelding lijkt me op zijn plaats. In de tekening op p. 29 ontbreken de koperen sloten van p. 21. Misschien dat de schrijver bij een herdruk de twee laatste zinnen van het boek toch nog eens kritisch wil bekijken. Ik vond ze wat moralistisch.
Eindoordeel: Warm aanbevolen. Gouda C. de Pater
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1998

Open Boekbeoordeling.