Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J. Visser-Vlaanderen

Een blauw kaarsje, druk 1, 78 blz.
gebonden, eenvoudige z/w tekeningen, geschikt voor jongens en meisjes vanaf ± 7 jaar, prijs f 5,95.
Inhoud: Robert en Nelleke (broer en zus) doen veel dingen samen. Ze doen boodschappen en dan vraagt de groenteman of ze peren willen verkopen. Later vraagt de bakker of ze krentebollen willen verkopen. Dat doen ze. Het geld sparen ze voor de verjaardag van moeder. Ze halen een bril uit de keuken bij de buurvrouw, die denkt dat er inbrekers zijn. Ze waarschuwt de politie, valt buiten.en moet naar het ziekenhuis. Robert haalt een gevaarlijke stunt uit, als hij de bal uit het dakgoot haalt. Tenslotte maakt Robert het goed met een gehandicapt meisje dat hij uitgescholden heeft.
Conclusie: Het boekje is vlot geschreven. Soms wat onzorgvuldig. Ouders zijn kennelijk niet ongerust als kinderen erg lang wegblijven. Woordkeus soms niet erg kinderlijk (doch, warenhuis, vrijmoedig, enz.). Positieve, bijbelse inhoud. Enkele drukfouten (blz. 62: Nelleke, blz. 64: gezongen).
Eindoordeel: aanbevolen. G. ten Berge
Tweede beoordeling:
Inhoud: Robert en Nelleke kunnen op school hun lesje taal en rekenen niet zo goed. In de vakantie krijgen ze huiswerk mee naar huis. Maar... ze hebben óók vakantiewerk! Zij beleven van alles. Leuke dingen maar ook verdrietige. Robert is erg verdrietig als hij lelijk heeft gedaan tegen Lientje, een gehandicapt meisje. Hoe kan hij dat goedmaken?
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1989

Open Boekbeoordeling.