Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJac. Hazevoet

Dora's deel, druk 1, 61 blz.
G.K.C.B. 8 t.d.t. Dora moet wegens ziekte van moeder bij oom en tante logeren. Tante is brommerig. Dora maakt kennis met een vriendelijk vrouwtje, dat haar spinnen leert. Van het verdiende geld koopt ze o.a. een kerstboom. De vertelling is niet boeiend. Dat is nog tot daaraantoe, maar de inhoud is o zo slap. Tot pag. 40 geen woord, dat een religieus karakter draagt; en wat er daarna komt, is zó dun, dat we dit boekje niet kunnen aanbevelen. De Kerstboom en de Kerststemming (pag. 47) is blijkbaar belangrijker dan het Kerstfeit. Hier is niets van wat 1 Tim. 1 : 15 verkondigt; en dat beetje gemoraliseer over Martha en Maria, pg. 48, vult de pijnlijke leemte niet. Wij aarzelen niet, dit boekje voor „Jachin" als onbruikbaar ter zijde te leggen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

Jac. Hazevoet

Dora's deel, druk 1, 61 blz.
Prijs f 0,75; gecartonneerd; geïll.; meisjesboek, leeftijd 11-13 jaar.
Inhoud: Dora is, omdat haar moeder in 't ziekenhuis ligt, tijdelijk met haar broertje bij een oom en tante. Haar tante laat haar allerlei werkjes verrichten. maar door bemiddeling van haar oom kan ze van de ijssport genieten. Ze komt in aanraking met het "spinnewiel-vrouwtje", voor wie ze handschoenen breit. Van het geld, dat ze verdient, koopt ze een kerstboom om haar moeder hij haar thuiskomst te verrassen. Strekking,: Dora kan met haar tante niet goed overweg, maar als moeder er thuisgekomen met haar over praat en zij samen zingen, trekt "het duiveltje van de grieven tegen tante Nella aarzelend en langzaam weg".
Conclusie: Van de eigenlijke betekenis van het Kerstfeest wordt niets gezegd. Kerstsfeer wordt geschapen door sneeuw en kerstboom. Totaal ongeschikt voor de Z.S.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.