Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronL. Janse

De oude molen, druk 1, 37 blz.
Gebonden in stevige band, veel tekeningen, duidelijk, niet allen in dezelfde stijl, leeftijd: voorlezen: 5-7 jaar, zelf lezen: 7-10 jaar (opgave uitgever), 5 jaar te moeilijk, 10 jaar te eenvoudig, geschikt voor jongens en meisjes. Prijs: f 5,-.
Inhoud: De oude Jan Mulder werkt op een verwaarloosde oude molen. Door een jongen wordt hij opgesloten. De molenaar valt bij zijn poging uit de molen te komen. De jongen komt kijken en vindt de man, die niet haatdragend is. De vader van de jongen, die eerst niets van God en godsdienst wil weten, verandert na een aantal gesprekken met de molenaar. Hij wil een Bijbel kopen, naar de kerk en de jongen gaat naar de zondagsschool, waar de oude Mulder "meester" is. De oude molen wordt door de storm en het onweer getroffen en tenslotte gerestaureerd.
Conclusie: Voor jongere kinderen niet makkelijk om te lezen. Het verhaal verloopt niet chronologisch, soms ouderwetse uitdrukkingen, en niet ter zake doende tussenvoegsels (zie je, en toch). Het verhaal is rommelig, daardoor niet eenvoudig, maar voor de wat oudere kinderen te makkelijk, te simpel. Het christelijk aspekt komt in dit boek zeer duidelijk naar voren, maar dit maakt toch niet, dat het een goed verhaal is. De uitvoering van het boekje is overigens keurig verzorgd.
Eindoordeel: matig aanbevolen (niet aanbevolen). G. ten Berge
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.