Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronIna de Vries-van der Lichte

Drie vriendinnetjes, druk 1, 28 blz.
prijs f 0,40: in slappe omslag; meisjesboek, leeftijd 8 jaar.
Inhoud: Drie vriendinnetjes, Annie, Jannie en Greetje, gaan naar het bos met Annie's pop. Ze zijn alle drie ongehoorzaam, maar vooral Annie, want haar moeder verbood haar de pop mee te nemen. Castor, de hond van de deftige heer, komt het bos in. De kinderen schrikken: ze hebben 't beest geplaagd. De pop wordt vuil teruggevonden. Annie vertelt thuis alles eerlijk; haar vriendin is al lang thuis en het avontuur loopt goed af. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: De "heer" blijft op de achtergrond. 't Motief had wat breder opgezet kunnen worden. 't Geheel is nu een vrij simpel verhaaltje gebleven. Morele en godsdienstige strekking goed.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
Ina de Vries-van der Lichte

Drie vriendinnetjes, druk 2, 28 blz.
prijs f 0,40 in slappe omslag; meisjesboek, Lft. 6-8 jaar.
Inhoud: Drie meisjes uit de tweede klas zijn altijd samen. Ze zijn ongehoorzaam: ze nemen Annie's pop mee naar het bos, hoewel moeder het verboden heeft. Ze gooien een hond, die hen later naholt. Twee meisjes verdwalen, de pop wordt door de hond beschadigd. Als 't al donker is, komen ze thuis en ze belijden hun kwaad. Strekking: Ongehoorzaamheid wordt gestraft, maar dit moet ons ook leren aan God vergeving te vragen.
Conclusie: Eenvoudig boekje voor de kleintjes. Godsdienstige strekking acceptabel.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
Ina de Vries-van der Lichte

Drie vriendinnetjes, druk 3, 24 blz.
prijs f 0,55 in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Drie meisjes gaan samen naar school met hun pop. Later gaan ze het bos in, terwijl ze stiekem de pop meenemen. Ze plagen een hond, die achter een hek zit. Later komt deze hond op hen af en beschadigt de pop. Twee meisjes kunnen hun vriendinnetje niet terug vinden, maar als ze thuis komen ligt dit vriendinnetje al in bed. Strekking: Het ergste is niet dat de mooie pop van Annie beschadigd is, maar dat Annie ongehoorzaam was. Het verband tussen de door de juffrouw op school vertelde geschiedenis van ZacheĆ¼s en het verhaal is niet duidelijk.
Conclusie: Een simpel verhaaltje! De godsdienstige uitwerking vind ik oppervlakkig. Dat een "nieuw hartje" nodig is, mis ik er in, al zal dit nog wel verondersteld worden. Al met al:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.