Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronH. te Merwe

De vondst, druk 1, 56 blz.
Prijs f 0.60; slappe omslag; geïll.; jongensboek, leeftijd 10-13 jaar.
Inhoud: Kees Vermeer heeft einddiploma Ambachtsschool. Krijgt direct een baantje. Zijn broertje Wim vindt een granaat. Bij het demonteren barst deze uiteen. Kees wordt gedood en z'n vriendjes gewond. Strekking: Zonde wordt vaak in dit leven al zwaar gestraft. Vergeving alleen bij de Zaligmaker der wereld.
Conclusie: Niet zo bijster spannend en los van compositie. Godsdienstige strekking wel goed.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

De vondst, druk 1, 56 blz.
G.K.O. 11 t.d.t. Kees Vermeer is geslaagd bij het eind-examen Ambachtsschool. Waarvoor vader de Here dankt. Nu nog een baan! En die komt: nog een paar dagen, dan kan hij aan de slag. Intussen spelen Wim Vermeer en Arie en Dirk met elkaar en vinden ze een granaat aan de rivierkant. Ze bergen die in een schuur van Arie's vader. Op Zaterdagmiddag spelen ze weer samen en schuilen ze voor de regen. Dan komt ook Kees er bij. En ze bekijken de granaat en trachten die open te maken! Dan ontploft die ... en Kees is dood, Wim ernstig gewond en Arie nog erger. Die komt in 't ziekenhuis. Maar herstelt nog. Een bezoek van de dominee brengt hem tot ernstig nadenken. De uitvoering is goed, maar de tekenaar heeft het jongenstype van het platteland totaal niet te pakken. Er zouden op het verhaal wel aanmerkingen te maken zijn: het springt van Kees op Arie over, terwijl het verdriet en het geloof van de ouders van Kees dan wel wat erg op de achtergrond komt. Het begin: de ontvangst van Kees met zijn diploma is een beetje overdreven. Vrij onwaarschijnlijk is het, dat een heldere jongen met diploma ambachtsschool het gevaar van „een blindganger" niet ernstig neemt. Maar dit alles belet niet, het zeer te prijzen, dat dit een boekje is, dat duidelijk en schriftuurlijk het Evangelie brengt. Gaarne aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

H. te Merwe

De vondst, druk 2, 56 blz.
prijs f 0,70; in slappe omslag; jongensboek, leeftijd 10-14 jaar. Inlhoud: Kees slaagt voor het Ambachtsschooldiploma en zal gaan werken in een garage. Een paar dagen tevoren slaat hij met een nijptang op de kop van een gevonden granaat. Het kost hem het leven. Zijn vrienden worden zwaar gewond, maar herstellen gelukkig weer. Strekking: Een waarschuwing tegen het demonteren van oude projectielen schijnt nog steeds op z'n plaats te zijn. Ook tot jonge mensen komt de boodschap: Weest bereid, want onverwachts kan het einde daar zijn.
Conclusie: Een goed boekje, maar geen Kerstboekje.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.