Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Nel den Hollander

Een geluk uit een ongeluk, druk 1, 106 blz.
G.K.C.B. 15 t.d.t. Piet maakt van een stel oude kinderwagenwielen een soort vliegende hollander, evenals Siem dat heeft. Maar Siem concurreert hem op een geniepige manier voorbij. Dat veroorzaakt een ongeluk. Siems been wordt door een langen draadnagel verwond. Siem wordt door Piets moeder liefderijk verzorgd, en Piets moeder tracht het gemis van Siems moeder eenigermate te vergoeden. Piet en Siem worden de beste vrienden. De eerste helft van dit verhaal wit ons niet te best bevallen. Die is erg „uitgehaald" en vol platte jongenstermen als kapoerewiet, suffie, etc. In de tweede helft over het „gelukkige ongeluk" treft de ernstige christelijke toon. In dit opzicht munt deze verder weinig beduidende vertelling stellig uit. Dat maakt zooveel goed, dat we dit verhaal van en voor robbedoezende jongens kunnen aanbevelen. (De omslagteekening is goed geslaagd, het binnenwerk is vlak. De uitvoering is royaal.)

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1941

Nel den Hollander

Een geluk uit een ongeluk, druk 3, 106 blz.
prijs f 1,25; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Siem Prins is bij z'n grootvader in huis. Zijn vader is op de grote vaart en z'n moeder is overleden. Siem gaat zijn eigen weg en is erg heerszuchtig. Eens heeft hij een mooie wagen van een stel oude kinderwagenwielen en daarmee wil hij 't winnen van zijn schoolmakker Piet Groeneveld. Moedwillig veroorzaakt hij een botsing, maar 't loopt zeer goed af. Strekking: Wees tevreden met wat je hebt. Het kwade wordt gestraft, al was 't alleen al door vreselijke wroeging, maar wie zijn zonden belijdt, krijgt vergeving van de Heere Jezus.
Conclusie: Een aardige psychologische tekening van wat er in jongensharten kan omgaan. Duidelijk komt de weerstand tegen het goede uit in de strijd, die Siem Prins moet voeren. Echt een boek voor wilde, ondeugende jongens.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
Nel den Hollander

Een geluk uit een ongeluk, druk 4, 100 blz.
prijs f 1,25 gebonden; jongensboek.
Inhoud: Piet vraagt (en krijgt tenslotte) een kwartje van zijn vader om een kar te maken "net als Siení". Slems moeder is overleden, zijn vader op zee en nu is hij bij zijn opa in huis. Hij is een egoïst, wil "nummer één" zijn. Na een opzettelijk door hem veroorzaakte botsing van de twee karretjes komt hij bij Piet in huis en daar ontvangt hij, wat hij mist. Strekking: "Alles willen hebben wat een ander heeft", "altijd boven een ander willen uitkomen", beide moeten worden gezien en beleden als zonde. En worden bestreden.
Conclusie: Een vlot jongensboek met goede opvoedkundige strekking. Ook het godsdienstige element is behoorlijk. Is het plaatje op blz. 89 in overeenstemming met de tekst?
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.
Nel den Hollander

Een geluk uit een ongeluk, druk 4, 100 blz.
t.d.t., G.K.C.B., J.M. 8-11 (zie B.B. 1960). De omslagtekening is goed geslaagd, de uitvoering is royaal. Wij kunnen dit verhaal van en vóór robbedoezende jongens aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

Nel den Hollander

Een geluk uit een ongeluk, druk 6, 100 blz.
prijs gecartonneerd f 1,45; jongensboek.
Inhoud: De moeder van Siem is gestorven en zijn vader is op zee. Siem is thuis bij zijn opa. Een kameraadje van Siem, Piet, maakt een kar net als Siem en dan, als ze gaan rijden, gebeurt er een ongeluk, waardoor Siem bij Piet in huis komt. Hier zijn ze als een vader en moeder voor Siem, zodat hij nu krijgt, wat hij zo miste.
Conclusie: Een goed boekje met een christelijke strekking, wat de jongens zeker graag zullen lezen. Het is heel vlot geschreven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.