Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronLiesbeth Lems

Dom Fikje, druk 1, 46 blz.
prijs f 0,90; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Kleine Bram heeft een domme hond, daarom dom Fikje genoemd. Bram wil boer worden en nu heeft vader hem een kip met eieren gegeven, waaruit straks vijf kuikens komen. Op een zondag gaat Bram met zijn ouders naar de kerk. Het gaat dan regenen en de kuikens kunnen nergens onder dak komen. Dan drijft Fik ze naar zijn hok en gaat zelf in de stromende regen liggen. Fik is dan geen domme hond meer, maar de beste waakhond die bestaat.
Conclusie: Een aardig boekje voor de kleintjes.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

Dom Fikje, druk 2, 46 blz.
prijs gecartonneerd f 0,90; jongensboek.
Inhoud: Fik is een domme hond, en vader had hem al lang van de boerderij willen wegdoen. Echter, wanneer onder kerktijd de kloek met kuikens gevaar loopt en niemand aanwezig is om te helpen, blijkt Fik een verstandige hond te zijn, die de beestjes beschermt. Voortaan heet hij geen "Domme Fik" meer. Strekking: Het boekje wil leren, dat dieren soms verstandiger en trouwer zijn, dan we wel denken. De liefde tot het dier wordt in dit boekje opgescherpt.
Conclusie: Een aardig boekje voor onze kleinsten. Het kindergebed om de eenvoudigste dingen is niet gekunsteld, maar echt naar het leven.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

Dom Fikje, druk 3, 46 blz.
prijs gebonden ƒ 0,90; jongensboek.
Inhoud: Fikje is wel een goede, lieve hond, volgens "kleine" Bram, maar geen echte waakhond voor het boerderijtje, volgens vader "grote" Bram. Grote Bram praat over verkopen. Maar tijdens een regenbui op zondagmorgen, als Fik alleen thuis is, drijft hij de kloek met kuikens, de "eigen veestapel" van kleine Bram, in 't hondehok, omdat 't deurtje van het kippenhok kapot is. Fik blijft een slimme Fik. Strekking: Voor onze dieren moeten we goede zorg hebben.
Conclusie: Godsdienstig oppervlakkig. Wel aardig verteld.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

Dom Fikje, druk 4, 46 blz.
prijs gebonden f 1,55; geïllustreerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Fikje is een domme hond, kunstjes maken kan hij niet. Maar het is wel een lieve en aanhankelijke hond, die zijn baasje Brammetje trouw helpt. Dat maakt veel goed. Brammetje en Fik kunnen het daarom samen heel goed vinden.
Conclusie: Een leuk kinderboekje, dat een stuk leven op de boerderij levensecht beschrijft. Ook een boekje met een christelijke inslag, waarbij het opvoedkundige element niet ontbreekt. Tenslotte een boekje dat op een prettige manier belangstelling voor de dieren wekt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

Dom Fikje, druk 5, 46 blz.
prijs gebonden f 2,-; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Fik - een "domme" waakhond - woont evenals zijn baasje op een boerderij. Toch blijkt de "domme" Fik erg slim te zijn. Want als de boer, de boerin en Brammetje naar de kerk zijn, zorgt Fik tenminste verrassend knap voor de nog jonge kuikentjes van Brammetje.
Conclusie: Leuk kinderverhaal. Positieve punten: het zorgen voor de dieren; zondag - rustdag - kerkgang; vaders danken aan het einde van de dag.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1972

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

Dom Fikje, druk 6, 46 blz.
prijs gebonden f 2,25; jongensboek, leeftijd 6-10 jaar.
Inhoud: Fikje is een (niet-waakse) hond op een boerderij. Maar toch brengt hij de kuikens in zijn hondehok, omdat het kuikenhok dichtgevallen is en de hele familie naar de kerk is. Zodoende is Brammetje erg op zijn hond gesteld.
Conclusie: Leuk verteld, paedagogisch goed. Godsdienstig eveneens goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1973

Open Boekbeoordeling.