Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJoh.H. Been

Vogeltje Grijp, druk 1, 126 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk; geschikt voor jongens en meisjes van 8-12 jaar; omvang 126 bladz., groot formaat, met 28 ill. Prijs: f 2.00 geb.
Korte inhoud: Dit sprookje heeft zijn ontstaan te danken aan een verhaal, dat Been in zijn jeugd van zijn vader hoorde, die het gelezen had in Bulwer's „The Pilgrims of the Rhine". Hoofdpersoon is Reineke de Vos, die de poes Zéphyrine het hof maakt. Opdat deze haar jeugdvriend en speelmakker den hond Waakzaam zal vergeten, maakt de vos den hond op allerlei manieren hij haar verdacht. In dien tijd maakt de hond zich nuttig bij vogeltje Grijp, die een grooten schat bewaart, een begeerlijk goed voor de slang, die door Waakzaam wordt verslagen. Dankbaar voor den grooten dienst, dien de hond hem heeft bewezen, rust hij niet voor de vos in ongenade bij Zephyrine is gekomen. 't Sprookje eindigt met het huwelijk van hond en kat.
Beoordeeling: Dit is nu eens geen historische lectuur, zooals we van Been gewend zijn, maar een interessant sprookje van goede compositie en pittig, levendig verteld, De plaatjes zijn origineel. Boeiende lectuur voor onze kinderen om de phantasie aan 't werk te zetten. Aanbevolen. G. Dick.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930