Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



N.J. Bosma

Een lied voor de vrijheid, druk 1, 163 blz.
Gebonden, gedetailleerde, erg "grijze" tekeningen, leeftijd: 12 jaar e.o. geschikt voor jongens en meisjes. Prijs: f 10,-.
Inhoud: Het boek speelt zich af in Amsterdam (le deel van het boek). Daniel, een zoon van een rijke Amsterdamse familie beleeft van alles in de onrustige stad, ongeveer in 1750. Hij heeft twee vrienden uit lagere sociale milieus. De huizen van de rijken worden... geplunderd, het is een woelige tijd. Het tweede deel van het boek handelt over de reis die de drie jongens maken met het schip van de oom van Daniel. Het schip wordt overgenomen door muiters, ze worden piraten en tenslotte worden ze in Algiers gevangen gezet. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden komen de jongens vrij en komen behouden in Nederland terug.
Conclusie: Een vlot geschreven boek, waarin veel zaken aan de orde komen, waardoor je meer komt te weten van het dagelijks leven in die tijd, zowel in Nederland als aan boord van een schip, als in Algiers. Het verhaal steekt leuk in elkaar. Uit het verhaal blijkt duidelijk dat Bijbel en godsdienst een grotere rol speelde in de maatschappij toen, maar er wordt slechts melding van gemaakt, er wordt geen waardeoordeel gegeven (kortom: een niet specifiek-christelijk boek). Alleen geschikt voor kinderen in de laatste groep van de zondagsschool. De prijs van dit goed verzorgde boek ligt laag, een pluspunt.
Eindoordeel: aanbevolen. G. ten Berge
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.