Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Nel Verschoor-van der Vlis

Een neger in het dorp!, druk 1, 53 blz.
prijs gecartonneerd f 0,90; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Gijs is de belhamel van de "Club van acht". Als ze bij sneeuwweer bij 't stationnetje komen, stapt een neger uit. Ze roepen hem na, gooien en schelden. De neger belt aan het schoolhuis en vertelt de volgende morgen in de gymzaal over de zending in Suriname. Hij vraagt de hulp der kinderen en Gijs, op de voorste rij, rent naar huis en haalt z'n dierbare figuurzaag, die hij aan de neger geeft met de belofte later ook naar Suriname te komen voor de zending. Strekking: Een nationale jeugdzonde wordt hier kostelijk bestreden, niet met straffen, maar met: "God zegene je! Amen! Amen!" tegen de grootste belhamel. Tevens goed zendingsboekje.
Conclusie: Een écht boekje, boeiend, leerzaam.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Nel Verschoor-van der Vlis

Een neger in het dorp!, druk 1, 53 blz.
Nel Verschoor-van der Vlis schreef Een neger in het dorp! Een neger is door een blanke dokter naar Nederland gestuurd om voor de zending te werken. Als hij in een dorp aankomt, wordt hij door een groepje kinderen nageroepen en door de belhamel van de troep, Gijs Braai, met sneeuwballen bekogeld. Later is Gijs de eerste die voor de missie zijn kostbaarste bezit afstaat: een splinternieuwe figuurzaag! Goed boekje, door 't zendings-motief voor katholieke kinderen wel wat nadrukkelijk op protestant terrein. (geb. f 0,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.

Nel Verschoor-van der Vlis

Een neger in het dorp!, druk 2, 51 blz.
prijs 90 cent gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: De club vindt het pak sneeuw, dat er valt, geweldig. Dat belooft wat. Maar als ze een neger uit de trein zien stappen, zijn ze de sneeuw even vergeten. Hun verbazing is groot, als ze hem het dorp in zien gaan. Ze gaan hem plagen, tot ze bij het meestershuis komen. Wat een schrik als ze hem daar zien aanbellen. De volgende dag komt deze neger op school van de zending vertellen. Wat schamen ze zich! Strekking: Niet najouwen van negers of vreemdelingen. Dit berouwt vroeg of laat. Voor de Heere is er geen onderscheid tussen blank of zwart.
Conclusie: Een vlot geschreven boek, dat de jeugd van 9 jaar en ouder zal boeien.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.