Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronLiesbeth Lems

Een nieuwe lente voor Mieke, druk 1, 191 blz.
6 t.d.t., G.K.O., M. 14-16 j. Een mooi boekje, zo geschreven dat men met de geschetste personen gaat meeleven. Mieke en Paul, die elkaar van de jeugd af kennen, hebben zich met goedvinden van de ouders verloofd. De officiële verloving zal volgen als Mieke 18 jaar is, ondertussen wordt Paul door oom Karel aangezocht naar Canada mee te gaan. Hij wil graag, als Mieke 't goed vindt. Die is er eerst fel tegen, maar haar liefde voor Paul doet haar toegeven. 't Zal maar voor 6 maanden zijn. De tijd valt Mieke lang. En wanneer Paul in zijn brieven haar vraagt er eens over te denken of ze ook straks naar Canada zal komen, komt alles bij Mieke in opstand. Een studievriend van Paul probeert zich tussen hen beide in te dringen, maar Mieke zegt hem de waarheid en wendt zich van hem af. Toch verbreekt ze hun verbintenis, waarom Paul, op raad van zijn oom, naar Holland terugkeert. Door berichten over geweldige sneeuwstormen in Canada verontrust, tobt Mieke over Paul en herleeft als ze hem plotseling voor haar ziet staan. Alles wordt goed en het verlovingsfeest wordt gevierd en Mieke's liefde voor Paul brengt haar tot overgave en breekt haar verzet tegen het gaan naar Canada. Echte liefde vraagt niets voor zichzelf, maar geeft. Dat is de enige strekking. Er wordt wel in gebeden, maar verder zijn er geen aanwijzingen in de richting van het Evangelie. Al heeft het zijn verdiensten, 't verhaal is toch een beetje babbelachtig. Veel waarde heeft het niet en voor onze zondagsscholen kunnen we het dan ook niet aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

Liesbeth Lems

Een nieuwe lente voor Mieke, druk 1, 191 blz.
Na "Mieke" en "Mieke helpt een handje", schreef Liesbeth Lems het derde boek over dit jongemeisje, dat onder de titel Een nieuwe lente voor Mieke als 39e nummer van de "Mei-Pockets" verscheen. Mieke is nu verloofd met de h.t.s.-er Paul, die graag naar Canada wil emigreren. Het kost haar veel zelfoverwinning hem te laten gaan. Aan het einde van de lange scheiding dreigt een breuk tussen hen beiden. Maar als Paul terug is komt alles weer goed. Een vlot geschreven, niet al te diepgaand verhaal in christelijke geest. (f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.

Liesbeth Lems

Een nieuwe lente voor Mieke, druk 2, 192 blz.
6 t.d.t., M. 14-16 j. Mieke is bevriend met Paul, de broer van haar vriendin Clara. Langzamerhand groeit deze vriendschap uit tot liefde. De moeilijkheden beginnen als oom Karel op het toneel verschijnt. Hij haalt Paul over, een halfjaar met hem naar Canada te gaan, tegen de zin van Mieke, die niets voelt voor emigratie. Er volgen misverstanden. Een vriend van Paul zoekt haar gezelschap. Hoe Mieke daarop reageert? 't Wordt een boeiende verwikkeling, maar het geluk voor Mieke breekt eindelijk door. Een goed boek voor oudere meisjes, maar niet voor de zondagsschooljeugd. Het verhaal is volkomen verantwoord en wij zijn blij met dergelijke pockets, die een tegenwicht vormen tegen veel prullaria, dat de jeugd wordt aangeboden. Die serie Meipockets moeten onze mensen wel in de gaten houden. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

Liesbeth Lems

Een nieuwe lente voor Mieke, druk 2, 192 blz.
prijs in slappe omslag (pocket) f 1,50; meisjesboek. De inhoud van dit boek gaat veel te hoog voor onze Z.S.leerlingen. 't Gaat over verlovingen en moeilijkheden daaromtrent. Het heeft geen zin dit boekje voor de Z.S. te recenseren. Voor "gevorderde" tieners wel interessant.
Conclusie: Veel te hoog, niet voor onze Z.S. Voor leeftijd vanaf 18 jaar misschien wel bruikbaar.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.