Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Cock de Jong

Een paard voor Karen Ann, druk 1, 94 blz.
Cock de Jong is de schrijfster van Een paard voor Karen Ann. Het gaat over een twaalfjarig meisje, dat slechts één hartewens heeft: een eigen paard. Als na de dood van de eigenaar van een prachtige renstal diens paarden verkocht zullen worden, stuurt zij haar opgespaarde zakgeld (24 dollar) naar de directeur van de bank, met het verzoek voor haar het paard te kopen, dat niemand anders hebben wil. De directeur, een kindervriend, laat een intekenlijst rondgaan, en op deze manier gaat Karen Anns wensdroom in vervulling. Door de wijze waarop de auteur alles naar voren brengt, doet het geheel wel wat onwaarschijnlijk aan voor Hollandse oren. De taal is niet feilloos en de illustraties zijn zeer matig. Het is geen hoogvlieger, dit boek, maar toch ook niet ongeschikt. (geb. f 1,85)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.

Cock de Jong

Een paard voor Karen Ann, druk 2, 94 blz.
prijs gecartonneerd f 1,90; meisjesboek.
Inhoud: Karen Ann, een Amerikaans meisje van 13 jaar, wil heel erg graag een renpaard hebben. Als ze hoort dat de renpaarden van iemand, die overleden is, door een bank zullen worden geveild, stuurt ze een brief met 24 dollar, die ze heeft gespaard, en het verzoek om daarvoor voor haar een paard te kopen. De directeur van de bank leest deze brief en gaat een actie voeren onder het personeel om meer geld bij elkaar te krijgen. Voor dat geld wordt een paard gekocht, dat aan Karen Ann, het meisje dat nog aan sprookjes geloofde, wordt aangeboden. Daarmee is haar droomwens vervuld. Strekking: Het verhaal als zodanig heeft geen godsdienstige strekking of betekenis. Wel komt er de verandering ("bekering") in voor van de moeder van één van de vriendinnetjes. Maar dat heeft met het verhaal verder niet veel te maken. Gebruik van kerstboom.
Conclusie: Volgens de catalogus is dit boekje geschreven naar een echt verhaal. Het is - naar mijn mening echter - toch wel echt Amerikaans om een meisje van 13 jaar een groot paard te geven. Is dat niet een veel te groot geschenk? Het verhaal is wel goed verteld.
Eindoordeel: daar het verhaal verder geen enkele godsdienstige strekking heeft: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
Cock de Jong

Een paard voor Karen Ann, druk 2, 94 blz.
Een paard voor Karen Ann door Cock de Jong. Een meisje zou zo erg graag een eigen paard hebben. Als er een renstal geveild wordt, doet zij een bod, dat natuurlijk veel te laag is. Maar men vindt dit zo aardig, dat door een inzameling het nodige geld bijeen komt. Intussen is een rijke, verwaarloosde vriendin tot inkeer gekomen, evenals haar moeder die bij een ongeluk het gezicht verliest en het geloof herwint. Allemaal vroom, lief en erg onwaarschijnlijk. (geb. f 1,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.