Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hugo Kingmans

Een verloren zoon uit de tijd van Bestevaer Tromp, druk 1, 136 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12-15 jaar; Vaderlandsche geschiedenis.
Korte inhoud: Koen Pietersz is de zoon van een Urker visscher, die gaarne op de groote vaart wil en liefst op een oorlogsfregat. Omdat hij echter de eenige zoon is, mag hij van vader en moeder niet. Hij weet echter van het eiland te ontsnappen en laat zich in Amsterdam op een oorlogsschip aanmonsteren, voorgevende dat hij geen ouders meer heeft. 't Is de tijd van de zeeoorlogen met Engeland. In het gevaar is Koen een dappere kerel, waardoor hij dan ook tot onderluitenant wordt bevorderd. Hij deelt in de gunst van kapitein Barends, die hem dikwijls mee naar huis neemt en zelfs de verloving van Koen en zijn dochter Maria goedkeurt. Koen heeft echter vaak oogenblikken, dat hij berouwvol aan Urk en zijn ouders terugdenkt. Ten laatste kan hij het niet meer uithouden en mede door het gevaar in den strijd leert hij God vinden en besluit naar Urk terug te keeren. Op die reis gaan Barends en Maria mee, maar men lijdt schipbreuk en na veel wonderlijke uitreddingen komt Koen bij zijn ouders terug. Daar wordt in oprechtheid God gedankt voor Zijn leidingen. Algemeene op- of aanmerkingen: Een fijn historisch verhaal, waarvoor we dan ook alle lof hebben. De degelijkheid van onze voorvaderen, niet het minst op godsdienstig gebied, komt hier goed uit. Taal en stijl, alsmede de uiterlijke verzorging, zijn keurig in orde en daarom:
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
Hugo Kingmans

Een verloren zoon uit de tijd van Bestevaer Tromp, druk 1, 136 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 7 t.d.t. De uitermate fraai versierde cartonnen band met zijn prachtige kleuren is een compositie, die den illustrator alle eer aandoet. Ook de rugtitel is in rood, wit en blauw een kunststukje op zichzelf. Koen Pietersz. is een visschersjongen van Urk. Hij zou dolgraag op een oorlogsschip wat van de wijde wereld willen zien, doch zijn ouders zijn er fel tegen. Toch weet hij te ontsnappen en neemt dienst op een oorlogsschip. Hij wordt bevriend met stuurman Barendsz, een vroom man en verlooft zich met diens dochter. Onder Tromp maakt hij verschillende zeeslagen mee en wordt ten slotte om zijn dapperheid bevorderd tot onder-luitenant. Toch is zijn gemoed niet rustig. Hij weet, dat hij geen vrede met God heeft, omdat hij zijn ouders onbeschrijfelijk veel verdriet heeft aangedaan. Eindelijk vindt hij zielevrede; met zijn a.s. schoonvader en zijn verloofde gaat hij naar Urk; hun bootje lijdt schipbreuk. Toch worden ze wonderbaarlijk gered en straks heeft een heerlijke ontmoeting in het ouderlijk huis plaats, waar de verloren gewaande zoon met blijdschap en dank aan God ontvangen wordt. Het is jammer, dat de correctie van dit keurige boek zoo slecht is geweest. Op minstens 22 bladzijden ontbreken komma's, 19 taalfouten noteerden we. We zijn er maar mee opgehouden. Op blz. 48 zouden we liever spreken van "drukke" dan van "talrijke" scheepvaart. Naijver "tegen" iets hebben is geen Nederlandsch. We hebben van dit spannend verhaal, waarvan de auteur bij onze jongens plezier beleven zal, veel lof. De figuur van Koen Pietersz.' vader is de sterkste niet. Dat Koen nooit eenig bericht aan zijn ouders zond, doet onwaarschijnlijk aan. Overigens is de strekking te prijzen. Het zien van ware, voorbeeldige godsvrucht bij zijn superieuren, brengt den jongen tot nadenken en oprecht berouw. Het doet ons genoegen, dezen nieuwen "Kingmans" onvoorwaardelijk te kunnen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

Hugo Kingmans

Een verloren zoon uit de tijd van Bestevaer Tromp, druk 2, 136 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 7 t.d.t. De uitermate fraai versierde cartonnen band met zijn prachtige kleuren is een compositie, die den illustrator alle eer aandoet. Ook de rugtitel is in rood, wit en blauw een kunststukje op zichzelf. Koen Pietersz. is een visschersjongen van Urk. Hij zou dolgraag op een oorlogschip wat van de wijde wereld willen zien, doch zijn ouders zijn er fel tegen. Toch weet hij te ontsnappen en neemt dienst op een oorlogschip. Hij wordt bevriend met stuurman Barendsz, een vroom man en verlooft zich met diens dochter. Onder Tromp maakt hij verschillende zeeslagen mee en wordt ten slotte om zijn dapperheid bevorderd tot onder-luitenant. Toch is zijn gemoed niet rustig. Hij weet, dat hij geen vrede met God heeft, omdat hij zijn ouders onbeschrijfelijk veel verdriet heeft aangedaan. Eindelijk vindt hij zielevrede; met zijn a.s. schoonvader en zijn verloofde gaat hij naar Urk; hun bootje lijdt schipbreuk. Toch worden ze wonderbaarlijk gered en straks heeft een heerlijke ontmoeting in het ouderlijk huis plaats, waar de verloren gewaande zoon met blijdschap en dank aan God ontvangen wordt. We hebben van dit spannend verhaal, waarvan de auteur bij onze jongens plezier beleven zal, veel lof. De figuur van Koen Pietersz.' vader is de sterkste niet. Dat Koen nooit eenig bericht aan zijn ouders zond, doet onwaarschijnlijk aan. Overigens is de strekking te prijzen. Het zien van ware, voorbeeldige godsvrucht bij zijn superieuren, brengt den jongen tot nadenken en oprecht berouw. Het doet ons genoegen, dit boek onvoorwaardelijk te kunnen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

Hugo Kingmans

Een verloren zoon uit de tijd van Bestevaer Tromp, druk 2, 136 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band) 7 t.d.t. De uitermate fraai versierde cartonnen band met zijn prachtige kleuren is een compositie, die den illustrator alle eer aandoet. Ook de rugtitel is in rood, wit en blauw een kunststukje op zichzelf. Koen Pietersz. is een visschersjongen van Urk. Hij zou dolgraag op een oorlogsschip wat van de wijde wereld willen zien, doch zijn ouders zijn er fel tegen. Toch weet hij te ontsnappen en neemt dienst op een oorlogsschip. Onder Tromp maakt hij verschillende zeeslagen mee en wordt ten slotte om zijn dapperheid bevorderd tot onder-luitenant. Toch is zijn gemoed niet rustig. Hij weet, dat hij geen vrede met God heeft, omdat hij zijn ouders onbeschrijfelijk veel verdriet heeft aangedaan. Eindelijk vindt hij zielevrede; met zijn a.s. schoonvader en zijn verloofde gaat hij naar Urk; hun bootje lijdt schipbreuk. Toch worden ze wonderbaarlijk gered en straks heeft een heerlijke ontmoeting in het ouderlijk huis plaats, waar de verloren gewaande zoon met blijdschap en dank aan God, ontvangen wordt. Het is jammer, dat de correctie van dit keurige boek zoo slecht is geweest. Op minstens 22 bladzijden ontbreken komma's, 19 taalfouten noteerden we. We zijn er maar mee opgehouden. Op blz. 48 zouden we liever spreken van „drukke" dan van „talrijke" scheepvaart. Naijver „tegen" iets hebben is geen Nederlandsch. We hebben voor dit spannend verhaal, waarvan de auteur bij onze jongens plezier beleven zal, overigens veel lof. De figuur van Koen Pietersz.' vader is de sterkste niet. Dat Koen nooit eenig bericht naar zijn ouders zond, doet onwaarschijnlijk aan. Overigens is de strekking te prijzen. Het doet ons genoegen, dit boek onvoorwaardelijk te kunnen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940