Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P.A. de Rover

Een vreeselijke avond, en toch ..., druk 1, 104 blz.
Bijzonderheden: oorspr. werk voor jongens van 10-12 jaar; omvang 104 blz.; prijs: ingen. f 1.10, gec. f 1.20. Bij bestellingen vanaf f 10.- halve prijs.
Korte inhoud: Gert heeft vacantie gekregen. Zijn broer Dirk is doodziek. "Onwillig" (een leelijk germanisme!) daarover, slentert hij de straat op! Met twee vrienden komt het tot leelijk kattekwaad: ze leggen een touw over den dijk ('t is donker) en trachten fietsers om te trekken. Gert zijn zusje, die op de fiets naar den dokter snelt, wordt de dupe en bezeert zich erg. De veldwachter helpt haar op en weet Gert te grijpen. Hij stopt hem in de "nor". Z'n vrinden doen hem echter weer ontsnappen. Gert vindt thuis dankbaarheid voor de ingetreden beterschap (hun gebed is verhoord) en een sterk vermoeden dat hij schuld heeft aan den gekneusden voet van Tineke. Dan komt de veldwachter, die veronderstelt, dat de ontsnapte wel eens die jongen van Verschoore kon zijn. Alles komt uit. Den volgenden dag gaat hij beterschap beloven aan den agent, maar zijn makkers verraden doet hij niet. Moeder heeft den vorigen avond met hem gesproken en gebeden.
Beoordeeling: Het verhaal leest niet vlot. Door de vele puntjes en vormen als: noe-d-ie ziek is, stond-ie, zoud-ie, zu-je, ging-d-ie, et, em, terwijl er b.v. naast elkaar voorkomt "was-t-ie voorbij en kroop h ij". Onwaarschijnlijk vind ik het, dat Gert zijn stervenden broer ontvlucht (en dan in zoo'n gezin!), dat de veldwachter op het dorpje Gert niet kent en hem anders niet naar zijn naam vraagt, dat de nor met een grendel alleen wordt gesloten, dat de agent de vrinden zelf niet kent en zelfs Gert prijst om zijn niet-verraden (dat is niets voor een veldwachter!) Voor een groot deel bestaat het verhaal uit alleenspraken, overdenkingen, zelfbeschuldigingen; actie is er weinig. Heele goede dingen leest men er overigens uit: God is een verhoorder des gebeds; het kwaad loont zijn meester. Daarom: wel aanbevolen. A. K.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
P.A. de Rover

Een vreeselijke avond, en toch ..., druk 2, 110 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 9-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Gent komt thuis met vacantie. Zijn broertje ligt ziek op bed. Als hij 's avonds een boodschap voor zijn vader moet gaan doen, komt hij zijn kameraden tegen. Zij maken een plannetje om een touw over den weg te spannen en voorbijgaande menschen te laten schrikken. Dit gebeurt ook inderdaad. Iemand gaat voorbij en ... valt. Dat was Gent z'n zusje, die naar den dokter moest. Gent merkt het en loopt dan weg, de anderen ook. Gent wordt door de politie gepakt en opgesloten in de "nor". Hieruit weet hij te ontsnappen. Komt eindelijk thuis. De politie laat het er niet bij zitten en gaat naar zijn ouders. Dan bekent hij zijn gemeene streek en belooft nooit meer zoo iets te willen doen. Onder den indruk hiervan gaan ze Kerstfeest vieren. Algemeene op- of aanmerkingen: Een echt jongensboek met een zeer leerzame strekking. De Kerstfeestviering had wel iets meer uitgewerkt kunnen worden.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
P.A. de Rover

Een vreeselijke avond, en toch ..., druk 2, 110 blz.
G. K. 0. 10 t. d. t. f 0.55, gec. f 0.65. Het doel van dit verhaal is, er op te wijzen, welke droevige gevolgen kwajongensstreken kunnen hebben, en onzen jongens een afkeer in te boezemen van al wat laag en gemeen is. De hoofdpersoon is Gert. Gert heeft thuis een heel ziek broertje, Dik. Hij vindt het daardoor in huis erg somber en slentert den dijk op. Daar komt hij in gezelschap van Kees en Jan. Eerst spelen ze krijgertje, maar Jan bedenkt wat anders. In 't donker zullen ze een touw over den weg leggen en als er dan fietsers over komen dat touw aantrekken en hen doen schrikken. Ten slotte wordt er een bosje spaanders aan het touw gebonden. Gert zal nu aantrekken. 't Ongeluk wil, dat het slachtoffer zijn zusje is, dat op de fiets naar dokter moet. De uitwerking is ernstiger dan Gert gemeend heeft. Zus valt en kneust den voet. De veldwachter, die op surveillance is, merkt het ongeluk, helpt haar op en krijgt Gert te pakken, die in de "nor" wordt opgesloten. Hij wordt door z'n kameraden verlost, maar staat doodsangsten uit, om Zus en Dik. De veldwachter echter komt dienzelfden avond nog de zaak thuis vertellen. Gert wil z'n kameraden niet verraden, en neemt alle schuld en ook de straf op zich. Z'n berouw is oprecht. Broertje komt de crisis gelukkig door en ook Zus is spoedig weer beter. Hij vertelt aan Kees en Jan wat hij gedaan heeft, en deze zijn het ten slotte hierover eens, dat Gert een moedige jongen is. Er valt van dit boekje veel goeds te zeggen. Uiterlijk ziet 't er keurig uit. De schrijver vertelt levendig en onderhoudend; hij weet de jongens wel te boeien. Wij stellen op prijs, dat de Auteur nota genomen heeft van "Jachins" opmerkingen bij den eersten druk. Het Evangelie der schuldvergeving komt nu duidelijk tot zijn recht. We bevelen dit boek, dat niet moraliseerend een stuk jongensleven beschrijft, voor onze Kerstuitdeeling met genoegen aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

P.A. de Rover

Een vreselijke avond, en toch ..., druk 3, 59 blz.
G.K.C.B. 7 t.d.t. Frits Hofman, de oudste zoon van de arbeider van boer Hania, is een tenger ventje met een goed verstand. Hij bewijst de boer tot tweemaal toe een grote dienst, de ene maal door te waarschuwen, dat een veulen bijna verdrinkt, en de andere maal door te waarschuwen, dat er dieven op komst zijn, nadat hij een brokstuk van hun afspraak had opgevangen. Vrouw Hania wijst nu haar man op de plicht der dankbaarheid; de meester komt ook eens praten; en het einde is, dat de jongen op kosten van de boer mag leren en de vader enkele guldens opslag krijgt. De Here neigt de harten; zo wordt het ook gezien in het arbeidersgezin. 't Is een verhaal uit Groningerland, waar een frisse Noordzeewind over de wijde velden waait, waar het edelste graan groeit en het mooiste vee graast, waar grote boerderijen en kleine arbeidershuisjes staan, maar waar soms, gelouterd en geadeld door het geloof, de rijke boer en de arme arbeider elkaar de hand reiken, elkaar steunen, voor elkaars belangen opkomen, in enigheid des geloofs met elkaar leven. Er valt hier heel wat te waarderen; de nood in het gezin van de christenarbeider, die gelovig doorworsteld wordt, wordt goed getekend. Al is er soms een stuk, dat even goed had kunnen wegblijven (b.v. het hoofdstuk: onder de lantaarn) het verhaal boeit stellig.. De auteur heeft in juiste bewoordingen, in levendige stijl, maar onopgesmukt, het leven getekend, de toestanden en verhoudingen in Noord-Groningen; hij geeft zelfs een heel gedeelte in Groninger dialect, wat ons intussen een bezwaar lijkt voor aanschaffing in streken, waar het Gronings niet wordt verstaan. De betekenis van het Christelijk gezin, van het eenvoudig kindergebed, van het geloof ondanks crisisnood en slechte sociale toestanden, komt goed uit. We veroorloven ons echter de opmerking, dat dit verhaal van een zekere zoetelijkheid niet vrij is. Frits is erg braaf, zijn ouders ook. Meester en schoolopziener hebben daar ook wat van, evenals de boeren-vrouw. De gemaakte opmerkingen verhinderen evenwel niet, dat we deze Groningse geschiedenis, vooral voor leerlingen van het platteland, aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

P.A. de Rover

Een vreselijke avond, en toch ..., druk 3, 59 blz.
Prijs f 0,75; gebonden; geïll.; jongensboek, 9-12 jaar.
Inhoud: Gert komt thuis met vacantie. Zijn broertje ligt ziek op bed. Als hij 's avonds een boodschap voor zijn vader moet gaan doen, komt hij zijn kameraden tegen. Zij maken een plannetje om een touw over de weg te spannen en voorbijgaande mensen te laten schrikken. Dit gebeurt ook inderdaad. Iemand gaat voorbij en... valt. Dat was Gert z'n zusje, die naar de dokter moest. Gert merkt het en loopt dan weg, de anderen ook. Gert wordt door de politie gepakt en opgesloten in de "nor". Hieruit weet hij te ontsnappen. Hij bekent later zijn gemene streek en belooft nooit meer zo iets te zullen doen. Onder de indruk hiervan gaan ze Kerstfeest vieren.
Conclusie: Een echt jongensboek met een zeer leerzame strekking. De Kerstfeestviering had wel iets meer uitgewerkt kunnen worden.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.