Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



C.Th. Jongejan-de Groot

Eenzaam Hanneke, druk 1, 139 blz.
prijs f 1,85; gecartonneerd; meisjesboek.
Inhoud: Hanneke, die zich eenzaam voelt, omdat haar zusjes niet zoveel aan haar gelegen laten liggen, kan met de vakantie, na een ongeluk, niet mee. Ze mag logeren bij tante Meta, die ook een meisje uit een Duits vluchtelingenkamp enkele weken krijgt. Hanneke maakt met haar heel wat mee, maar uiteindelijk draagt dit verblijf voor het meisje toch wel vrucht.
Conclusie: Een boekje, dat de meisjes wel met genoegen zullen lezen. Toch kan de vraag gesteld worden of de opvoedkundige waarde wel zo groot is, om van de godsdienstige strekking niet te spreken. Dit maakt het moeilijk om dit boekje voluit aan te bevelen voor de uitdeling met het Kerstfeest.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
C.Th. Jongejan-de Groot

Eenzaam Hanneke, druk 1, 139 blz.
Hanneke voelt zich door haar aan elkaar verknochte tweelingzusjes wat verwaarloosd. Dat wordt er niet beter op, wanneer zij door een ongeval niet met haar zusjes mee op vakantie kan gaan. Logerend bij haar tante vermaakt zij zich toch goed, zij het na allerlei strubbelingen met een meisje uit een vluchtelingenkamp, maar het wordt pas echt goed voor Eenzaam Hanneke, als tenslotte blijkt dat de zusjes Hanneke erg gemist hebben tijdens hun vakantiereis. Dan breekt er voor haar een prettiger tijd aan. Een aardig boek van C.Th. Jongejan-De Groot, geschreven in protestants-christelijke geest. (geb. f 1,85)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.

C.Th. Jongejan-de Groot

Eenzaam Hanneke, druk 2, 137 blz.
12 t.d.t., G.K.C.B., M. 9-12 j., (zie B.B. 1958). Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

C.Th. Jongejan-de Groot

Eenzaam Hanneke, druk 2, 137 blz.
prijs gecartonneerd f 1,85; meisjesboek.
Inhoud: In het gezin van dokter Polman gaan de tweelingzusjes 0lleke en Nolleke zo in elkaar op, dat haar jongere zusje "eenzaam Hanneke" wordt. Als ze elkaar maar hebben vragen ze niet naar hun zusje. Bij een fijne logeerpartij aan zee bij tante Meta wordt Liesbeth, een Oostduits vluchtelingenmeisje, een echt kampkind, haar dikke vriendin.
Conclusie: Opvoedkundig, met evangeliserende tendenz. Een goed geschreven kinderboek, boeiende lectuur. Het godsdienstige is volstrekt niet prekerig, fris en onopgesmukt, voor ons alleszins aanvaardbaar.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.