Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.J. de Vries

Eerlijke vinders, druk 1, 78 blz.
uitg. Mes, Capelle a.d. IJssel, geïllustreerd door Adri Burghout, geschikt voor jongens en meisjes, 10-12 jaar. Prijs f 13,50.
Inhoud: Margreet en Elwin wonen in het huis waar vroeger hun opa woonde. Bij de vernieuwing van het tuinpad vinden Elwin en zijn vader een emmer met munten. Ze rekenen zich rijk, maar een inbreker is hen te slim af. Margreet en Elwin spelen graag met Henk en Carola, die in een echt kasteel wonen. De ontknoping van het verhaal heeft alles met het kasteel te maken. Opa weet een een goede bestemming voor de munten.
Beoordeling: Het zal je maar overkomen, dat je een emmer met munten vindt. Een boeiend gegeven voor een kinderboek. Spanning zit er dan ook genoeg in. Er wordt wel op gewezen, dat geld ons niet gelukkig maakt. Het geven aan een goed doel is een leerzaam iets wat ook kinderen moet worden bijgebracht. Dat een emmer met munten ter waarde van meer dan f 100.000,- in huis blijft, is natuurlijk onverantwoord. De kinderen praten er dagelijks op school over. En dat had wat pedagogischer aangepakt kunnen worden. Het boek ademt een christelijke sfeer, hoewel het geloof soms bijna tot een automatisme wordt ("De Heere Jezus kan haar toch helpen" en "God is altijd bij ons"). Soms is er een woord helemaal weggevallen, zoals op blz. 61: Opgewonden rent naar de telefoon. Het boek is mooi geïllustreerd. Het aantal (vier) had wat meer gekund.
Eindoordeel: Aanbevolen Woerden J.D. van Leeuwen
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1999

Open Boekbeoordeling.