Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



F.W. Staal

Eerlijkheid beloond, druk 1, 46 blz.
prijs 60 ct; in slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 9-12 j.
Inhoud: Henk de Bruin, wonend in Rotterdam, jongen uit een niet-christelijk gezin. Zijn vader ernstig ziek. Henk komt in aanraking met een onderwijzer van een christelijke school, die ook een Z.S. leidt. Henk en zijn broertje komen op die Z.S., wat geleidelijk een ommekeer in het gezin brengt. Door bemiddeling van de onderwijzer komt Henk als bediende op een bank, waar hij ten onrechte van onachtzaamheid, ja min of meer van diefstal wordt verdacht, Het gezin verhuist naar de Veluwe. waar de ontknoping komt en eerlijkheid wordt beloond.
Conclusie: Chr. school en Z.S. middelen, waardoor de Heere werkt. In de Kerstvertelling: Christus kwam om de schuld te dragen. Eén illustratie doet wat Rooms aan! Kindje wiegen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
F.W. Staal

Eerlijkheid beloond, druk 2, 48 blz.
prijs f 0,50; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: De familie de Bruin komt door toedoen van meester de Vries weer ter kerk. Henk wordt jongste bediende op een bank. Wanneer er dan een briefje van f 10,-, is weggeraakt, wordt Henk ontslagen. Later, wanneer de fam. de Bruin naar Heelsum is vertrokken, redt Henk het dochtertje van zijn vroegere baas en blijkt het briefje gevonden te zijn. Henk komt dan weer bij zijn vroegere patroon in dienst.
Conclusie: Vooral het laatste gedeelte van dit boekje is erg gezocht. Niet altijd even kinderlijke taal gebruikt. De Zondagsschool als evangelisatiemiddel komt naar voren.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.