Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronC.Th. Jongejan-de Groot

Een veelbewogen zomer, druk 1, 157 blz.
C.Th. Jongejan-de Groot heeft in Een veelbewogen zomer de moed gehad nu eens niet een "leuk en gezellig" verhaal te schrijven, doch de jeugd te confronteren met het gewone, vaak zorglijke leven van een normaal gezin. De lezers steken ongemerkt veel op in dit verhaal en kunnen zich spiegelen aan een gezin, waarin offervaardigheid en onderlinge liefde werkelijk beleefde begrippen zijn. Een zeer mooi boek, bovendien keurig uitgegeven.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1953-54

Open IDIL-Gids.

C.Th. Jongejan-de Groot

Een veelbewogen zomer, druk 2, 156 blz.
prijs f 2,10 gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 10-14 jaar.
Inhoud: Het gezin Grijpink bestaat uit vader, die niet onverdienstelijk schildert; moeder, die naar een sanatorium moet; verder 3 "kasplantjes" en 3 kanjers. Ze gaan een lange zomer naar zee in het "Spookhuis" en beleven vele wonderlijke en geheimzinnige avonturen. Uiteindelijk komt alles goed, de zieken genezen, de financiƫn worden wel wat vreemd gesaneerd, de dochter verlooft zich. Strekking: De gezellige en zorgvolle sfeer in een gezin, dat tobt met langdurige ziekten en krappe financiƫn.
Conclusie: Een avontuurlijk boek, dat onze groteren verslinden zullen. Maar ik mis te vaak het geestelijk element, de vreemde geschiedenissen doen vaak apocrief aan.
Eindoordeel: dus maar matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.