Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.L. Schoolland

En ... de schoentjes waren weg, druk 1, 32 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Klaartie heeft voor haar verjaardag nieuwe schoentjes gekregen. Ze zet ze bij Grootmoe op de bank in de tuin en gaat zelf met de bakker mee. De stoelenmatter neemt de schoenen weg. Vader neemt hem de schoentjes weer af, als deze in de hei ligt te slapen. Vader gaat naar de burgemeester en bezorgt de stoelenmatter werk. Strekking: Zo nodig moeten we afstand kunnen doen van wat ons lief is om Christus' wil. God heeft de blijmoedige gever lief.
Conclusie: Aardig meisjesboek, kinderlijke verteltrant. Uitstekend geschikt voor de kring waarvoor het geschreven is. Dat is de kring van kinderen uit het Christelijk gezin.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
J.L. Schoolland

En ... de schoentjes waren weg, druk 2, 32 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Klaartje heeft op haar verjaardag een paar prachtige, nieuwe schoentjes gekregen. Maar, terwijl ze bij grootje op visite is, worden de schoentjes door een arme stoelenmatter gestolen. Wat zit Klaartje in angst! Gelukkig komt alles weer goed. Klaartje krijgt haar schoentjes terug en de arme man wordt ook geholpen. Strekking: Het verhaal is opgebouwd rond de geschiedenis van de rijke jongeling, die van de Heere Jezus de opdracht krijgt zijn goederen uit te delen voor de armen. Klaartje brengt dit in practijk door haar gestolen en weer terug ontvangen schoentjes te willen afstaan aan het gezin van de arme stoelenmatter.
Conclusie: Een eenvoudig, goed verteld en goed opgezet verhaal, speciaal geschikt voor de kleinere meisjes. De sfeer is Christelijk (bijbellezing op school en in 't gezin), al is de religieuse strekking wat zwak en moralistisch getint (o.a.: "God heeft lief het kind dat graag geeft"). Illustraties goed.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
J.L. Schoolland

En ... de schoentjes waren weg, druk 3, 32 blz.
prijs f 0,50; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Klaartje heeft op haar verjaardag nieuwe schoentjes gekregen. Ze heeft met deze schoentjes een heel avontuur. Ze waren meegenomen door een arme stoelenmatter, die ze goed kon gebruiken voor zijn dochtertje. Dan wordt verteld hoe de verdwenen schoentjes weer terecht komen en ook... hoe de stoelenmatter geholpen wordt. Strekking: 't Gezin van de stoelenmatter, dat in nood (armoede) verkeert, wordt voortgeholpen. Ook Klaartje heeft hierin haar deel. Een bijbelverhaal hierbij ingelast om Klaartje zover te brengen.
Conclusie: Goed boekje voor de kleinste meisjes.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
J.L. Schoolland

En ... de schoentjes waren weg, druk 4, 32 blz.
5 t.d.t., G.K.O., M. 6-8 j., (zie B.B. 1957). Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

J.L. Schoolland

En ... de schoentjes waren weg, druk 4, 32 blz.
prijs in slappe omslag f 0,50; meisjesboek.
Inhoud: Klaartje krijgt voor haar verjaardag nieuwe schoenen "voor de zondag". Ze mag ze grootmoe laten zien. Bij het gieten van de bloemen worden ze nat; ze zet ze op de bank. Een stoelenmatter ziet ze en neemt ze mee. Ze komen terecht: vader "vindt" ze op de hei, naast de slapende stoelenmatter. Strekking: Juf heeft de gelijkenis verteld van "de rijke jongeling". Als blijkt, dat bij de stoelenmatter groot gebrek is, komt Klaartje: "Moet ik, zal ik... mijn nieuwe schoentjes?" "Het zal wel niet nodig zijn", meent moeder. Vraag en antwoord passen niet erg als uitwerking op de genoemde gelijkenis; 't echte karakter van "een offer" ontbreekt m.i.
Conclusie: Er wordt wel een christelijk gezin getekend, maar de tekening doet wel wat onwaarschijnlijk aan. Daarom: Eindoordeel; matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.