Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hugo Kingmans

En toen daalde de machine, druk 2, 36 blz.
prijs f 0.55; in slappen omslag; geïll.; jongensboek, leeftijd 12-14 jaar. Strekking: Een verhaal uit den bezettingstijd. Kees weet in Engeland te komen en wordt piloot. Aangeschoten brengt de ondergrondsche hem weer in veiligheid. Als de prinsesjes in Holland terugkomen, is Kees de bestuurder van het vliegtuig.
Conclusie: Een boekje, dat de oudere jongens graag zullen lezen. Maar het mist een evangeliseerende strekking. Daarom niet geschikt voor uitdeeling op Kerstfeest.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.
Hugo Kingmans

En toen daalde de machine, druk 3, 60 blz.
prijs f 0,75; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Kees Vroom ontsnapt naar Engeland in de eerste tijd van de Duitse bezetting. Daar wordt hij tot oorlogsvlieger opgeleid. Hij maakt verscheidene bombardementsvluchten mee naar Duitsland. Zijn machine wordt een keer ergens in Groningen neergeschoten. Kees komt toch weer in Engeland en later komt hij veilig thuis. Strekking: Goede Nederlanders werkten niet voor de Duitsers tijdens de oorlog. Het ondergronds verzet heeft uitstekend werk verricht.
Conclusie: Goed geschreven verhaal, dat zonder sensatie vertelt over de verschrikkelijke bezettingstijd. De schrijver wijst er op, dat er mensen waren, die in vrome overgave hun zonen afstonden voor de goede zaak.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
Hugo Kingmans

En toen daalde de machine, druk 4, 62 blz.
prijs f 0,65; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Kees Vroom ontsnapt naar Engeland in de eerste tijd van de oorlog. Daar werd hij opgeleid tot oorlogsvlieger. Zijn machine wordt ergens in Groningen neergeschoten. Kees komt toch weer in Engeland en later veilig thuis. Strekking: Goede Nederlanders werkten niet voor de Duitsers; werk van de ondergrondse verzetsbeweging.
Conclusie: goed geschreven, zonder sensatie.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.