Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronIna de Vries-van der Lichte

Vrolijk Fransje, druk 1, 140 blz.
7 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 10-12 j. Dit mooie boek kon helaas de commissie niet meer passeren. Een vluchtige lezing , geeft mij echter de overtuiging, dat we hier een echt fris, gezond en degelijk boek hebben, in de goede sfeer gehouden en met een evangeliserende strekking. Er zit vaart in, liefde voor dieren komt aan zijn trek. Een mooi boek, dat we graag aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

Ina de Vries-van der Lichte

Vrolijk Fransje, druk 1, 140 blz.
prijs gecartonneerd f 1,95; meisjesboek.
Inhoud: Een hoofdonderwijzersgezin verhuist van een dorp naar de stad. Fransje, het oudste meisje, vindt daar nieuwe vriendinnen en ook een klasgenoot, die verlamd is. Met haar vriendinnen spaart ze geld om voor haar een rijwiel te kopen, zodat hij zichzelf verplaatsen kan. Strekking: Fransje verstaat wie haar "naaste" is. Opvoedkundige strekking: ongehoorzaamheid geeft de ouders verdriet en onszelf veel narigheid. Godsdienstige strekking: zwak.
Conclusie: Behoorlijk verteld, maar het verhaal loopt niet erg vlot.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
Ina de Vries-van der Lichte

Vrolijk Fransje, druk 2, 137 blz.
prijs gecartonneerd f 2,30; meisjesboek.
Inhoud: Fransje Ekkel is een "vrolijk Fransje". Ze is de oudste dochter van het schoolhoofd in een dorp. Ze heeft een broertje Jan, die thuis en op school een lastpost is en de kleine Wimmie. Ze vindt 't dolletjes als vader hoofd wordt van een grote school in een stad: verhuizen lijkt haar. Haar dorpsvriendinnen mogen komen logeren en ze zal in de stad wel vriendinnen krijgen. Als ze tijdelijk in een groot oud postkantoor moeten wonen, is dat een extra belevenis.
Conclusie: Boeiend en vlot geschreven verhaal van de belevenissen van een spontaan meisje, al is ze wel eens wat onnadenkend. Heel sympathiek is, wat ze in stilte doet voor een ongelukkige jongen uit haar klas - al doet ze (onnodig) "stiekum" tegenover haar moeder. De huiselijke sfeer is goed: liefde, maar geen slapheid. Het godsdienstig element is zeer eenvoudig, maar zuiver.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.